Förra månaden var den varmaste juni som någonsin uppmätts i världen och det slogs många historiska värmerekord i Europa när temperaturen nådde en bra bit över 40 grader. Extremvärmen har orsakat dödsfall, slått ut elnätet och orsakat stora skogsbränder Framtida värmeböljor kommer bli värme, rapporterar World Weather Attribution.
Med hjälp av experter och forskare har World Weather Attribution analyserat värmeböljan, vilken påverkan vi människor har på den och hur det kommer bli i framtiden.
LÄS ÄVEN: • Fler träd avgörande för att kyla ned allt varmare städer
De fann att alla värmeböljor som sker i Europa idag löper större risk för att inträffa och att bli kraftigare på grund av människans inverkan på klimatkrisen. Hur mycket inverkan beror på platsen, säsongen, intensiteten och hur länge värmen varar.
För 100 år sedan skulle en sådan här värmebölja vara fyra grader svalare och idag inträffar de 2-20 gånger så ofta som i början av 1900-talet.
LÄS ÄVEN: • Extrem hetta dödade en tredjedel av dessa fladdermöss i Australien
Extremhettan är också dödlig. Sommaren 2018 dog hundratals fler människor av värmerelaterade orsaker än normalt och även dödligheten ökar i takt med klimatkrisen, men även på grund av en åldrande befolkning, bristande beredskap och att allt fler lever i städer som inte tillåts kylas ned av tillräckligt med växtlighet.
LÄS ÄVEN: • Ny global rapport: Allt fler värmerekord och klimatet allt mer extremt
Till Ekot säger Frederike Otto, en av forskarna bakom rapporten, att klimatmodellerna de presenterar inte är perfekta och att risken för extrema värmeböljor därför har underskattats medvetet.
– Troligtvis är sannolikheten högre.
Källor: World Weather Attribution och Ekot