Jordbruksindustrin försöker stoppa EU:s plan att minska avskogningen
Ena dagen gav bolagen ut löften om att skydda skogar. Åtta dagar senare försökte de försvaga EU:s förbud mot att importera mat som kan kopplas till avskogning.
Det avslöjar The Guardian och det granskande journalistnätverket Unearthed som fått se dokument från fem av världens största jordbruksbolag; ADM, Bunge, Cargill, LDC och Viterra. En dryg vecka tidigare, under Cop26 i november, hade vd:ar för 10 matföretag, bland annat ovan nämnda bolag, lovat att öka tempot för att stoppa avskogningen.
ADM, Bunge, Cargill, LDC och Viterra vill stoppa EU:s förslag att tvinga fram spårbarhet och att sortera ut exempelvis kaffe, soja, nötkött och kakao som bidragit till avskogning. Istället vill de bygga upp ett system som kallas “mass balance” (massbalans), vilket bland annat används av RSPO:s certifiering av palmolja där hållbart producerade produkter blandas med okontrollerade produkter. Även FSC använder sig av massbalans i sitt FSC Mix där “kontrollerat virke”, som inte kommer från FSC-certifierade skogar, blandas med virke från FSC-certifierade skogar.
Nico Muzi, tidigare Europachef för miljöorganisationen Mighty Earth, säger till Unearthed:
– Handelns lösning är massbalans, vilket är detsamma som business as usual. Även om den mesta sojan som kommer till Europa inte bidrar till avskogning så är det de återstående 10 procenten som är problemet. Handlarna vägrar rensa upp bland dessa återstående 10 procenten. Massbalans är äkta greenwashing och inte en lösning på problemet med avskogning.
Industrigiganterna skickade i februari ut ett nytt brev där de istället argumenterade för att EU:s nya system skulle slå mot småskaliga aktörer, men Bakary Traoré, ordförande för miljöorganisationen Idef i Elfenbenskusten, säger till The Guardian att de fem bolagen är ute efter att bibehålla sin ställning i branschen, snarare än att gynna småskaliga aktörer.
Läs även:
• Dokumentär avslöjar stora brister i skogscertifieringen FSC
• 33 organisationer: ”FSC fungerar inte – reform krävs”
• Även RSPO-certifierad palmolja bidrar till kraftig skövling av regnskog
• Amnesty: Systematiskt barnarbete och förbjudna gifter bakom RSPO-palmolja
• Ny studie: Naturorganisationer gör större nytta utanför RSPO
Källa: The Guardian och det granskande journalistnätverket Unearthed