Jättepandan inte längre starkt hotad
Naturvårdsinsatserna för att rädda jättepandan börjar ge resultat. Mellan 2003 och 2014 ökade antalet vilda individer med 17 procent och nu anses arten inte längre “starkt hotad” utan bara “sårbar” enligt IUCN:s rödlistekriterier.
Det är under den pågående IUCN-konferensen på Hawaii som nyheten om jättepandan kunde utannonseras. Det finns nu ungefär 1850 jättepandor i det vilda, vilket är en ökning med 17 procent jämfört med de 1600 individer som fanns 2003. Framför allt har tjuvskyttet minskat kraftigt och dessutom har artens livsmiljöer skyddats i större utsträckning.
LÄS ÄVEN: • Insatser för att rädda jättepandan har hjälpt många andra arter.
Det finns dock en oro hos vissa forskare att jättepandorna inte alls ökat utan att vi helt enkelt blivit bättre på att hitta och räkna dem. Det menar Marc Brody, chefsrådgivare för bevarande och hållbar utveckling vid Kinas naturreservat Wolong. Han menar att Kina gjort stora insatser under 30 års tid och förtjänar att hyllas och ges stöd, men att det inte finns någon anledning att ändra rödlistningen från “starkt hotad”.
Marc Brody menar dessutom att jättepandans livsmiljöer nu minskar. Forskning visar dessutom att klimatförändringarna kommer förstöra 30 procent av pandornas naturområden de närmaste 80 åren.
För andra arter går det betydligt sämre enligt IUCN:s uppdaterade rödlista. Den östafrikanska gorillan anses nu “akut hotad” efter att ha minskat med 70 procent på 20 år. De tjuvjagas, äts upp och deras naturområden förstörs. Även antalet zebror har minskat med 24 procent på 14 år och anses nu “nära hotad”.
Källa: National Geographic