Gå till innehållet

Jakt på var femte björn i Sverige

Idag inleds björnjakten. Länsstyrelserna har gett klartecken till att ungefär var femte björn i landet får skjutas.

Årets björnjakt pågår mellan den 21 augusti och den 15 oktober eller tills alla björnar skjutits. I år har de sju länsstyrelserna i Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Dalarnas, Gävleborgs, Stockholms, Värmlands, Västmanlands, Västra Götalands, Uppsala och Örebro län beslutat om jakt på 468 björnar. Det är förvisso 163 björnar färre än 2023 års rekordstora jakt, men det är fortfarande så mycket som var femte björn i landet.

Enligt inventeringen 2023 fanns det ungefär 2400 björnar i landet, vilket är 350 individer färre än 2022.

I år har det dessutom skett en “explosionsartad ökning” av björnåtlar. Det vill säga att mat läggs ut för att locka björnarna till en plats där de skjuts. Fler än 1 480 åtlar har anmälts runt om i landet för att skjuta de 468 björnarna. Enbart i Jämtlands län är det 100 åtlar fler än förra året, säger Martin Bergwall, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen till SVT Jämtland.

Kritik från forskare

Jonas Kindberg, projektledare för Skandinaviska björnprojektet, ett forskningsprogram som bedrivs i samarbete med svenska SLU och norska NINA, kommenterade den omfattande jakten så här i en artikel hos Svenska rovdjursföreningen:

– Det går absolut inte att skjuta så här många björnar.  Om man vill att populationen håller sig stabilt på runt de cirka 2400 som vi räknar till idag, kan man bara skjuta ungefär 250 björnar årligen, inklusive skyddsjakt. Men målet från Naturvårdsverket är ju att björnstammen ska minska, det är därför avskjutningen är så stor. Men att som nu skjuta bort nära det dubbla kan snabbt få stora konsekvenser som kan bli kritiska för björnpopulationen. Dels för att björnen generellt är känslig för högt jakttryck eftersom de inte är könsmogna förrän vid 3-4 års ålder och föder få ungar med ett mellanrum på i snitt cirka 2,5 år. Men också för att det i princip är omöjligt att se skillnad på hona och hane, det kan man inte konstatera förrän björnen är skjuten. Och honorna är ju mer värdefulla än hanarna för reproduktionen.

Redan på förmiddagen den 21 augusti hade tolv björnar skjutits.

Källor: Naturvårdsverket och Svenska rovdjursföreningen

Mer att läsa