På Malta är jaktsäsongen för fåglar igång. Det har fått kritik från EU, men landets jägare har nu börjat påstå att fåglar fångas i forskningssyfte. En förklaring som sågas av naturföreningar med insikt i jakten på ön.
Organisationen Committee Against Bird Slaughter (CABS) jobbar mot illegal fågeljakt i Europa. De är starkt kritiska till Maltas fågeljakt “i forskningens tjänst”. De beskriver situationen som “kaotisk tjuvjakt” och menar att tusentals fåglar fångas och försvinner utan att myndigheterna har någon kontroll eller kräver någon rapportering. CABS har också försökt följa upp vad forskningen innebär, men har inte ens lyckats få tag på någon ansvarig som kan svara på frågor.
Birdlife Malta kallar “forskningen” för en “rökridå“.
Under tiden fortsätter jakten. CABS har identifierat över 110 aktiva och illegala fångstplatser enbart för att fånga sparvar och finkar. Vissa av dessa jägare har i efterhand fått specialtillstånd för att fånga fåglar, men andra har arresterats med hjälp av polisens miljöenhet. Redan innan jaktsäsongen officiellt öppnade hade CABS hittat och rapporterat 27 illegala fångstplatser och 90 fåglar kunde släppas fria. En av dem var uppsatt bara 250 meter från en polisstation.
Jakten i forskningssyfte introducerades 2020 efter att EU-kommissionen krävt ett förbud för den traditionella fågeljakten.
Jägarnas organisation på Malta hävdar att forskningen utförs för att samla in information om vilka fåglar som passerar landet med hjälp av ringmärkning och att inga fåglar kommer till skada.
Förutom den illegala jakten och “forskningsjakten” pågår även legal jakt. 5 000 taltrastar får dödas under resten av 2021 och mellan 1 november och 10 januari är det tillåtet att sammanlagt skjuta 700 ljungpipare.
Film som enligt CABS visar illegal jakt, som anmäls till polisen, men mannen på filmen hinner undan:
Källor: Times of Malta och CABS