Ungefär samtidigt som svenska riksdagen röstat igenom ett förslag om att kunna upphäva naturreservat, sänka skatten på fossila bränslen och att inte stoppa importen av fossilgas och olja från Ryssland tar den senaste IPCC-delrapporten upp vikten av att skydda mer natur och att vi måste fasa ut fossila bränslen så fort som möjligt.
Igår publicerade The Guardian en artikel som tog upp att många forskare är frustrerade över att IPCC-rapporten är “alltför försiktig och urvattnad som inte visar hur brådskande och chockerande hotet är”. Idag publicerades den tredje av fyra delrapporter i den sjätte utvärderingsrundanrapporten och den summeras så här av arbetsgruppens ordförande Jim Skea:
– Det är nu eller aldrig om vi vill begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C. Utan omedelbara och djupgående utsläppsminskningar inom alla sektorer blir det omöjligt.
Utsläppen fortsätter öka
Forskarna konstaterar i rapporten att växthusgasutsläppen under 2010 till 2019 var de högsta någonsin för något årtionde under mänsklighetens historia och att utsläppen fortsätter att öka. Det beror främst på grund av att utsläpp från förstörda ekosystem och att världens energisystem i så hög grad fortfarande är baserade på fossila källor.
Rapporten fokuserar också mycket på möjliga lösningar och att det fortfarande går att vända utvecklingen och att omställningen inte måste leda till en global kris.
– Rapporten visar att lösningar finns i alla sektorer. En ekonomi med låga koldioxidutsläpp kan också skapa fler jobb totalt sett. Priset för exempelvis sol, vind och batterier har minskat med upp till 85 procent. Det är inte brist på lösningar, så omställningen behöver verkligen skalas upp och snabbas på. Inför valet driver vi kravet på en utsläppsbudget i Sverige. Att rädda klimatet handlar till stor del om politisk vilja, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, i en kommentar till rapporten.
Hans kollega, Örjan Jansson, global programledare för klimatinnovationer, påpekar också att “när det gäller kolinlagring är naturens egna system oslagbara, därför behöver vi till exempel skydda och restaurera våtmarker”.
Rapporten kommenteras också av Greenpeace. Deras klimatexpert Kaisa Kosonen har följt klimatförhandlingarna i över tio år och hon är starkt kritisk till :
– Medan våra ledare har hävdat att de gör sitt allra bästa på klimatområdet, har forskarna från IPCC precis bevisat att det inte stämmer. Investeringar måste genast flyttas från fossila bränslen, som både finansierar krig och eldar på klimatkrisen, till de lösningar som vetenskapen nu tydligt pekar ut.
Den senaste IPCC-delrapporten har författats av 278 personer från 65 länder och de har använt över 18 000 referenser till studier och tagit in kommentarer från nästan 60 000 experter och myndigheter.
Läs även:
• Ny IPCC-rapport: Alldeles för lite görs – skydd av natur avgörande
• IPCC: Klimatkrisen snabbare och kraftfullare än väntat
• Nya IPCC-rapporten: jord- och skogsbruk måste förändras
• Ny studie: IPCC-rapporten är för försiktig – läget är värre
• Ny FN-rapport: Det är bråttom – uppvärmningen får inte överstiga 1,5 grader
Källor: IPCC, WWF och Greenpeace