Intervju med vinnaren av Det stora fågeläventyret
Vinnarna av SVT:s “Det stora fågeläventyret” har korats. I finalen vann till slut lag Daniel Norberg och Donat Hullmann över Armand Krajnc och Frida Johnsson. Natursidan.se har intervjuat Donat Hullmann om tävlingen, fågelskådningen och framtiden.
Det är dagen efter attentatet i Stockholm när jag ringer Donat Hullmann. Tanken slår mig precis innan han svarar att Donat troligen är en av de personer jag helst skulle ha med mig i en krissituation. Under åtta program av “Det stora fågeläventyret” har han uppträtt lugnt, fokuserat och ingett ett förtroende även under stressade situationer. Så verkade det åtminstone utåt sett.
LÄS ÄVEN: • Natursidans guide till fågelskådning
– Nog var man stressad, men det är ingen idé att signalera det. Jag har blivit tränad och själv tränat på att inte signalera sådant. Stress och panik kan lätt sprida sig bland soldater eller medarbetare, berättar Donat Hullmann.
Att han är före detta militär klargörs i programmet och det är en stor del av hans liv. Han föddes i Ungern 1970 och kom till Sverige som nioåring. Sina första elva år i landet spenderade han i Södertälje. 1990 ryckte han in i armén och “återvände inte”. Det blev 22 år i militären, framför allt vid regementet K3 i Karlsborg.
– Jag föddes i vuxenlivet där, berättar han. Fick mina värderingar så som lojalitet och ansvar grundmurade, men också viktiga egenskaper som kämparanda och att inte ge upp. Det finns i princip inga gränser för vad man kan åstadkomma. Uppgifter ska lösas till 100 procent eller så nära 100 som man kan.
Det var den militära bakgrunden och hans beslutsamhet. Men en annan viktig del av Donat Hullmann är naturligtvis fågelskådningen. Det är trots allt därför han flyttade till Öland för 9 år sedan.
Naturintresset har han alltid haft med sig, men det var när hans äldre syster blev tillsammans med en fågelskådare som intresset verkligen tog fart. “Svågern” blev Donats stora idol. Han minns även en tidig resa till Öland som lämnade bestående intryck.
– Det var väldigt mycket fåglar på ön och otroligt mycket läten hela dagarna. När jag gick och la mig kunde jag inte stänga av hjärnan. Den spelade upp alla fågelläten från dagen, om och om igen. Jag låg vaken hela natten och artbestämde läten som jag hade hört. Jag var otroligt påverkad av intrycken och det sitter kvar fortfarande, 33 år senare. Den natten kommer jag aldrig glömma.
Idag är fågelskådningen en naturlig del av Donats liv, men den sker alltid på hans egna villkor. Känner han för att njuta av rödhakar och sädesärlor i trädgården, som under vårt samtal, så gör han det oavsett vilka rariteter som ses på Öland den dagen.
– Skådning för mig är så många dimensioner. Jag ägnar mig inte åt en viss typ av fågelskådning, det är helheten. och alla känslor den kan frambringa som tilltalar mig. Adrenalinet vid ett drag efter en sällsynt fågel, spänning, förväntan, men också avslappning, lärande, upptäckarglädje och samlarmani. Fågelskådning har allt.
Man får intrycket av att du är väldigt strukturerad och genomtänkt. Stämmer det?
– Jo jag försöker vara strukturerad. En grundstruktur är alltid bra, då har man alltid något att återvända till. Det var ett av de vinnande koncepten för mig och Daniel Norberg. Vi pratade igenom en strategi och plan för hur vi skulle bete oss. När tävlingen började behövde vi inte tänka eller diskutera så mycket. Vi behövde bara prata med varandra om planen inte höll.
Ni verkade hitta varandra nästan direkt?
– Ja det stämmer. Han har också inställningen att han vill kunna allt och komma förberedd. Har han en uppgift så går han in för det och blir då också intresserad. Vi är lika på så sätt. Vi värderar inte om det är tråkigt eller roligt. Han är också väldigt ödmjuk, snabblärd och ärlig och det ska han ha all cred för. Han kunde ge mig feedback på ett väldigt utvecklande sätt.
Vad var det som gjorde att ni vann tror du?
– Huvudorsaken var vårt samarbete. Det var okomplicerat och vi kompletterade varandra väldigt bra. Han var duktig med kameran och har snabba, unga ögon. Dessutom utvecklades han snabbt. Vi hade en portion tur också. Det måste man ha i fågelskådning.
Nu när du sett programmet på tv – hur är din upplevelse av det?
– Jag tycker att det utvecklas mer och mer. Det är synd att man inte kollat namnen på fåglarna bättre, det sticker i ögonen för oss fågelskådare, men jag har förståelse för att det kan bli fel. Konceptet som sådant är bra och jag tycker att det är väldigt vackert filmat och sanningsenligt. Det är ingen smutskastnings-tv.
Vad har du att säga om den kritik som framförts mot programmet?
– Det finns inget program som tilltalar alla. Kritiker kommer alltid att finnas. Det här är tv, public service och kändisar lockar. Hets och fotodokumentation krävs om man ska försöka se så många arter som möjligt och kunna bevisa det. Det är också en dimension av fågelskådningen. Långt ifrån alla ägnar sig åt det, men det blir antagligen bredare tv-underhållning än att visa fågelskådare som räknar sträck eller skådar vadare en halv dag.
Vad tycker du kan göras bättre?
– Man skulle kunna ändra utslagningarna så att de fokuserar mer på de senaste dagarnas skådning och därigenom testa fågelkunskaper som deltagarna utvecklat. Det hade kanske också kunnat ha med lite mer lärande med klipp på fåglar som allmänheten får reda på mer om. Men det är en svår avvägning.
Donat har precis som många andra märkt av att “Det stora fågeläventyret” skapat ett stort intresse för fågelskådning. Han får numera många fågelfrågor från folk på jobbet och märker att fler människor i hans närhet över huvud taget märker av naturen runt omkring dem och att “grönsaker och kött inte växer på ICA”.
– “Mästarnas Mästare” är ett bra program, men det får inte folk att börja dra runt tunga lådor i sand. “Det stora fågeläventyret” har fått fler att intressera sig för fåglar. Vilket program är då egentligen det mest vinnande konceptet? frågar sig Donat Hullmann.
Vad händer för dig nu framöver? Jag såg att du ska börja anordna guidningar på Öland…
– Ja man får passa på när fågelintresset är stort. Jag startade en liten firma och kommer börja med guidningar i maj för att få ut folk i naturen, lära dem grunderna och då kanske öka antalet fågelskådare i markerna.
Vinsten i “Det stora fågeläventyret” var stort, men Donat berättar att han framför allt är väldigt glad och stolt över att ha varit en del av ett program som ökat naturintresset i samhället. “Den stora vinsten är att människor runt omkring börjat lyfta blicken”, som han uttrycker det. Han är också väldigt glad över att ha lärt känna sin medtävlare Daniel Norgren.
Har ni någon kontakt nu efter programmet?
– Jodå, vi hörs då och då. Han skickar ibland bilder på fåglar och undrar vad det är för art. Har man en gång börjat med fågelskådning kan man inte stänga av det.