Intervju med Trollsländeföreningen inför starten 16 maj
Intresset för trollsländor ökar stort i Sverige. Nu startar Trollsländeföreningen, som ska rikta sig både till nybörjare och etablerade forskare. Vi har intervjuat grundarna.
Föreningens första möte sker på Öland den 16 maj. Då samlas trollsländevänner från hela landet i Vindöga i Mörbylånga för att gå igenom föreningen, men också för att besöka bra trollsländelokaler i närheten. Ledare för både expeditionerna och föreningen är Helena Lager och Magnus Billqvist.
Hur märker ni av det ökande intresset för trollsländor?
– Det märks på många vis, säger Magnus Billqvist. Allt fler rapporterar trollsländor på Artportalen, försäljningen av bestämningslitteratur har ökat, gruppen trollsländor på Facebook har en ständig ström av nya medlemmar och allt fler frågor skickas in via mejl, sms eller telefon. I samhället i stort är trollsländor den nya flugan! De förekommer som smycken av alla de slag, inredningsdetaljer, kläder, i reklam, på produkter (till exempel juicepaket), på ett sätt som de inte gjorde tidigare.
Kan du berätta lite om Trollsländeföreningen och vad ni kommer ägna er åt?
– Vi ska fånga upp intresset för trollsländor i Sverige och inte minst det intresse som genererats genom de inventeringsprojekt som pågått i Skåne och Östergötland 2008-2014, förklarar Magnus Billqvist. Inom dessa projekt har det erbjudits kurser, inventeringsläger och annat under 2000-talet. Detta ska vi ta vidare i hela landet, där intresset finns och behoven av till exempel inventering är stort. Vi vill utgöra en samlingsplats för trollsländeintresserade, såväl för nybörjare som tycker trollsländor är vackra till forskare som sysslat med trollsländor i decennier. Vi ska ta fram material som behövs, som bestämningsnycklar och mobilapplikationer, men också konkreta, praktiska tips på hur man själv kan gynna trollsländor. Det finns inget eller väldigt lite idag på svenska om hur man till exempel kan anlägga en trädgårdsdamm för att gynna specifikt trollsländor.
Kommer Trollsländeföreningen ha lokala avdelningar på flera håll i landet?
– Vi vill gärna fokusera på att det ska vara roligt, och då kan det innebära att vi försöker vara en pragmatisk förening med så lite formalia som möjligt, säger Helena Lager. Det kommer säkert att bildas lokala eller regionala grupper som träffas och gör saker ihop, utan att man för den sakens skull behöver bilda en lokalavdelning. Men självklart stödjer vi och hjälper till med uppstarter om behov och intresse finns för att bilda lokala avdelningar.
Hur är ett lämpligt sätt att börja skåda trollsländor?
– Trollsländor finns nästan överallt där det finns vatten, säger Helena Lager. Börja med att titta i dammar, sjöar och vattendrag där du bor. Om man har en kikare med hyfsad närgräns eller om man har en kamera med teleobjektiv kan det vara ett bra sätt att studera de större sländorna på. Annars är det håv som gäller och det kan vara en utmaning att fånga dem ibland. Om man håller trollsländorna i vingarna kan man hantera dem utan att skada dem och titta närmare på dem i lupp. Det finns flera bra bestämningsböcker; den billigaste heter Trollsländor i Sverige (ca 80 kr) och den mest kompletta heter Trollsländeguiden (ca 300 kr). Båda kan beställas från till exempel Naturbokhandeln. Men det allra bästa sättet att börja skåda sländor är förstås att följa med på Trollsländeföreningens aktiviteter
Ytterligare information om Trollsländeföreningen finns på deras webbplats Trollslandeforeningen.se
Läs mer:
• Introduktion till trollsländor.
• Vacker och prisbelönt dokumentär om trollsländor
• Bildreportage om södra Afrikas ekologi, evolution och artrikedom