Intervju med skaparna av Skogen – svenskt brädspel om skogens ekosystem
Den 25 oktober släpps Skogen – ett brädspel som ska vara underhållande samtidigt som det lär spelarna om ekosystem, arter och att en skog är betydligt mer än bara träd.
Läs även: • Vår recension av spelet Skogen
Spelet Skogen är biologen Daniel Thorell första brädspel och är resultatet av en tanke som föddes för 8-9 år sedan. Daniel är anställd på Skogsstyrelsen, men spelet har ingen koppling till myndigheten. Han har gjort det på sin fritid.
– Jag ville hitta ett nytt sätt att lära sig om skogen, dess arter och vad som gör att en viss art trivs på en viss plats i skogen, berättar han. Det finns tusentals böcker om djur och natur, men förvånadsvärt få spel. Visst, det finns memory, lite kortspel och enkla tärningsspel. Men mycket få brädspel med djup och spänning.
I höst, närmare bestämt i början av oktober, släpps resultatet av Daniel Thorells arbete, formgivet av Ninja Print. Förhoppningen är att både underhålla och lära ut.
– Jag ville göra ett spel där man får en insikt i skogens ekologi och dess mångfald av arter. Men utan att tumma på spelglädjen. Ett barn kan tycka att en bok med bilder är fin även om det inte kan läsa. Men om barnet dessutom kan läsa texten blir boken mycket mer intressant. Samma sak gäller med skogen. Man kan gå i en skog och njuta av träden och grönskan. Men om man dessutom lär sig om arterna i skogen och varför de trivs just där, så blir skogen ännu mer intressant.
Spelet Skogen går ut på att skapa den mest artrika skogen. För att lyckas med det måste dock rätt förutsättningar finnas. För att exempelvis en blåmes ska trivas i din skog måste det finnas lövträd och bohål. I spelet Skogen innebär det att du måste ha placerat ut elementbrickorna “lövträd” och “bohål” så att du sedan kan lägga artbrickan “blåmes” på en angränsande ruta för att kamma in poäng för blåmesen.
Systemet är dock, precis som skogar, mer invecklat än så. Det finns också ett samspel mellan arter. Om du redan lyckats få en spillkråka att flytta in i din skog, vilket förutsätter bland annat döda träd, så får du automatiskt ta elementbrickan “bohål” (eftersom spillkråkor hackar ut bohål som efter att de övergivits kan användas av andra fåglar och däggdjur). Spillkråkor ger alltså bättre förutsättningar för att få en rik mångfald i skogen och har du både bohål och fåglar i din skog så ökar chansen att även högpoängaren mården flyttar in.
På det här sättet turas spelarna om att fylla skogen med arter samtidigt som de förhoppningsvis också får lära sig mer om sambanden i skogen. För att göra spelet ännu mer händelserikt finns det även actionkort som skapar oförutsedda händelser och en katastroftärning som kan orsaka storm, skogsbrand eller översvämning för extra spänning.
I slutändan vinner den som samlat in högst poäng, vilket i stort sett innebär den spelaren som skapat skogen med högst biologisk mångfald. Det är också vad Daniel Thorell vill förmedla.
– Spelets budskap är att skogen är mer än bara träd, berättar Daniel Thorell. Att skogar kan vara olika och därför hyser olika arter.
Spelet Skogen släpps i bokaffärer och designbutiker landet över i början av oktober och kommer kosta ungefär 495 kronor.