Torsdag den 27 oktober klockan 20:00 är Mitt i naturen tillbaka med en ny säsong i SVT. Att döma av vad Joakim Odelberg berättar i den här intervjun kommer det bli händelserika program.
Den prisbelönta naturfotografen Joakim Odelberg togs in som ny programledare för Mitt i naturen så sent som till höstsäsongen 2015. Nu inleds snart hans andra säsong i rutan och Natursidan.se hann få en intervju med honom från andra sidan jordklotet.
LÄS ÄVEN: • Naturjulkalendern 2015 – Joakim Odelberg
Du är ju relativt ny som programledare – hur upplever du att din insats tagits emot av publiken hittills?
– Jag har fått så mycket kärlek och positiv feedback från följare så det kan ju inte kännas annat en helt fantastiskt. Men jag känner också ett större ansvar mot tittarna. Mitt i naturen är faktiskt Nordens populäraste naturprogram och vi får massor av frågor. Personligen har jag fått mycket frågor angående palmolja och hållbarhetscertifieringar och om man kan lite på dem eller inte. Jag kände att jag inte var helt säker så jag åkte ner till Sumatra på min fritid och tog reda på det. Nu vet jag.
Vad är det du vet nu?
– Nu vet jag att man inte kan lita på certifieringar. Jag kom hem med material där människor vittnar om barnarbete, slavliknande arbetsförhållanden, brott mot mänskliga rättigheter, skövling av en unik regnskog som är en av världens äldsta. Därmed dödar man också arterna som lever där, så som elefanter, noshörningar, tigrar orangutanger, malaybjörnar och gibbonapor för att nämna några.
LÄS ÄVEN: • Intervju med Mitt i naturen-teamet inför säsongsstarten 2015
Kan du berätta om några av de inslag som du kommer vara med i under den här säsongen?
– Oj, det är en blandad kompott som till exempel inkluderar svensk skogsjärv, fjällgås, flodkräfta och valhaj för att nämna några. Det känns som en väldigt spännande säsong.
Kan du berätta om några spännande händelser som skedde utanför kameran?
– Det är många människor man träffar runt en inspelning som man önskar att man kunde ta med i programmet, men som tyvärr inte får plats. Callum Roberts, är en sådan person. Vi träffade honom när vi var på Maldiverna och skulle hjälpa forskare att samla data på valhaj. Jag började prata med honom och jag förstod direkt att han hade stenkoll på marinbiologi och bevarandefrågor, helt fantastisk att lyssna på. När jag kom hem visade det sig att jag hade tre böcker av honom i bokhyllan, och de böckerna är fantastiska. Jag kopplade inte ihop personen och böckerna förrän jag kom hem. Han har gjort en hel del spännande saker i sitt liv.
Vad var den störst upplevelsen för dig under den här säsongen?
– Måste ju vara när jag fick återförenas med jättemantan, som är anledningen till att jag började jobba som bevarandefotograf och filmare på heltid 2007, då hade jag en oförglömligt dyk med dessa lugna jättar från det stora blå.
Är det något i ert upplägg som ändrats sedan förra säsongen?
– Ja lite grann, vi är mer livebetonade nu vilket innebär att vi inte gör så mycket berättarröster själva utan låter live-känslan ta oss genom programmet. Berättarrösten som finns med görs av en mycket välkänd röst.
Hur går det till när ni bestämmer vad som ska vara med i en säsong?
– Eftersom jag jobbat med bevarandefrågor så länge, långt innan Mitt i naturen, så sitter jag med i redaktionen när vi planerar kommande säsonger. Det är jättespännande att bolla fram idéer med redaktionen.
Har du något drömprojekt som du skulle vilja göra för Mitt i naturen?
– Ja det har jag. Jag har haft privilegiet att få dyka med ett gäng olika hajarter. Vissa sägs vara farliga men jag vet och tycker att hajar har ett oförskämt dåligt rykte. När det visas på andra kanaler som Discovery, NatGeo osv så ser man oftast bara ett beteende och det är när hajarna äter, man åtlar alltså in hajar och får då brutala och orättvisa bilder. Jag skulle vilja göra ett program som visar på hur viktiga, lugna och vackra dessa havets drottningar och kungar är. Havets balanshållare.