Internationella plastavtalet: En stor besvikelse
Det är en lång följetong vid det här laget; internationella miljötoppmöten slutar i besvikelse sett till planetens bästa. De stora industrierna och ett fåtal länder är nöjda. Så slutade även det senaste plasttoppmötet.
Som Natursidan skrev om i förra veckan pågick nyligen ett stort internationellt toppmöte för att försöka komma åt de växande problemen med plastskräp i naturen. En snabb inblick i problematiken kan visas med följande statistik;
• Det produceras ungefär en halv miljard ton plast varje år.
• Det är mer än dubbelt så mycket som i början av 2000-talet.
• Inom 20 år förväntas produktionen ha fördubblats igen.
• Varje år dumpas cirka 11 miljoner ton plastskräp i haven.
• Bara ungefär 9 procent av all plast återvinns i dagsläget.
Avtal stoppades av industrin och ett fåtal länder
Mot denna bakgrunden behövdes kraftiga skärpningar av reglerna kring plastföroreningar, men länderna vid FN-mötet kunde inte enas om ett globalt bindande plastavtal. Detta eftersom en minoritet av länderna, uppbackade av förpacknings- och petrokemiindustrin (plast tillverkas av olja), motsatte sig delar i det föreslagna avtalet.
– Alltför länge har en liten minoritet av staterna hållit förhandlingsprocessen som gisslan. Det står helt klart att dessa länder inte har för avsikt att hitta en lösning på denna kris, och ändå fortsätter de att förhindra den stora majoritet av stater som vill göra det, säger Eirik Lindebjerg från WWF International som följt förhandlingarna på plats i Busan.
2022 kom världens länder överens om att upprätta ett juridiskt bindande fördrag för att stoppa plastföroreningar, men avtalet dröjer och under tiden har ytterligare mer än 800 miljoner ton plast producerats och över 30 miljoner ton har läckt ut i våra hav.
Länderna ska återuppta förhandlingarna så småningom och WWF vill då se att de är redo att fatta nödvändiga beslut för att få slut på plastföroreningarna.
Läs mer om plast
- Ballonger är den värsta plasten för havsfåglar
- Havsfåglar lockas av lukten av plast i hav
- Många hotade havsfåglar födosöker i områden med plastöar
- Plastsituationen i haven är värre än man trott
- Vi får i oss mikroplast motsvarande ett kreditkort i veckan
- Plastskräp i haven beräknas tredubblas till 2040
Källa: WWF