Gå till innehållet

Internationell domstol ska ta upp länders klimatansvar

Har världens länder en skyldighet att vidta klimatåtgärder? Det ska nu Internationella domstolen i Haag ta ställning till.

Internationella domstolen i Haag har träffat en grupp forskare som arbetat med rapporterna om klimatförändringar för IPCC. Detta för att “öka domstolens förståelse för de viktigaste vetenskapliga slutsatser som IPCC har lämnat”. Den ökade förståelsen behöver domstolen eftersom den på begäran av FN:s generalförsamling ska avge ett “rådgivande yttrande om staternas skyldigheter med avseende på klimatförändringarna”.

Chans att erkänna juridiskt ansvar

Det är första gången som Internationella domstolen tar upp frågan om staters skyldigheter inför klimatkrisen. Världens länder ska sedan höras muntligen om deras syn på vilket ansvar de har att vidta klimatåtgärder.

Yttrandet kommer att bli vägledande för hur staters skyldigheter tolkas enligt internationell rätt, berättar nätverket Aurora, som för närvarande driver en stämningsansökan mot svenska staten för otillräckliga klimatåtgärder. Nätverket är på plats i Haag och “hoppas att domstolen tydligt erkänner den globala ojämlikheten i klimatkrisens orsaker och konsekvenser”.

– Det här är Internationella domstolens chans att understryka de rättviseprinciper som redan framgår av internationell rätt. Vi ser fram emot att domstolen erkänner att rika länder som Sverige har ett långtgående juridiskt ansvar att omedelbart vidta kraftfulla systemomställande klimatåtgärder i en omfattning som aldrig tidigare skådats, säger Ida Edling, talesperson för Aurora.

Tydlig signal behövs

Internationella domstolen ska avgöra vilka de juridiska konsekvenserna blir för stater som orsakat betydande skada på klimatet, miljön, andra stater och nuvarande och framtida generationer som påverkas av klimatkrisens negativa effekter.

– Vi behöver en tydlig signal från Internationella domstolen om att det globala klimatarbetet måste fördelas rättvist. Samtidigt är internationell rätt bara så stark som stater gör den – det krävs ett omfattande påtryckande arbete från alla samhällets aktörer för att se till att stater lever upp till sina skyldigheter och inte skamlöst ignorerar dem, som till exempel Sverige gör med sina klimatskyldigheter idag, säger Gertrud Wrange, Aurora.

Sverige och övriga nordiska länder kommer att höras den 4 december. Auroramålet ska prövas i Högsta domstolen.

Källor: Internationella domstolen och Pressmeddelande från auroramålet.se

Mer att läsa