I vad som beskrivs som ett överraskande besked har Kina meddelat att de lyfter det 25-åriga förbudet mot att använda noshörningshorn och tigerben i medicin. Beslutet har väckt starka protester från världens naturorganisationer.
Kinas nya regler släpper inte handeln fri. Det gäller enbart noshörningshorn och tigerben som används i “medicinsk forskning eller i healing”, det är enbart för certifierade sjukhus och doktorer och det får enbart komma från noshörningar och tigrar som växt upp i fångenskap. Kina menar att de kommer kontrollera detta noga. Men naturorganisationer anser att det kommer att ge bränsle åt en svart marknad för noshörnings- och tigerdelar och att det kommer öka tjuvjakten på världens sista 30 000 noshörningar och 3 900 tigrar.
LÄS ÄVEN: • Att rädda tigrar hjälper många andra arter och ekosystem
– Det är ett förödande beslut. Jag kan inte överdriva den potentiella påverkan, säger Leigh Henry, vid WWF i Washington.
– Kina hjälper till att legalisera avrättningen och utrotningen av den magnifika tigern, skriver organisationen Pantheras chefsforskare och chef för tigerprogrammet, John Goodrich.
LÄS ÄVEN: • Kraftigt minskade levnadsytor för många av världens stora rovdjur
Panthera skriver också i ett pressmeddelande att det inte finns något endaste bevis för att delar från tigrar eller noshörningar skulle innehålla helande krafter som kan gynna människans hälsa. I Kina jobbar över 500 000 personer med traditionell medicin och det är en bransch som är värderad till 100 miljarder dollar. Kinas president har också marknadsfört traditionell medicin i bland annat Zimbabwe och Nepal för att öka landets export. Att gynna denna industri antas också vara anledningen till att förbudet hävs, även om Kina inte kommenterat det närmare.
LÄS ÄVEN: • I snitt tjuvsköts nästan tre noshörningar om dagen enbart i Sydafrika 2017
I Kina beräknades det år 2010 finnas 6 500 tigrar i fångenskap.