Inspirerande bok om Arktis med fantastiska bilder
Recension av boken “Arktis – liv i en värld av is och snö” av Felix Heintzenberg och Ole Jørgen Liodden.
Det är populärt att åka till Arktis. Mängder av naturfotoresor arrangeras i Sverige och andra länder på norra halvklotet och nu ska det även gå kryssningsfartyg med 1000 passagerare till Arktis. Det är många som vill uppleva isbjörnar, fjällrävar, valrossar, valar, ismåsar och “en värld av is och snö”, för att citera den här bokens titel.
Att släppa en bok om Arktis nu när området är hetare än någonsin (tyvärr i dubbel bemärkelse på grund av den globala uppvärmningen) är kanske inte så oväntat och boken är inte heller den enda i ämnet som släpps nu. Det som däremot överraskade mig, var bildmaterialet. Jag trodde jag var luttrad när det gäller Arktisbilder, men “Arktis – liv i en värld av is och snö” (inte att förväxlas med “Värld av is – ett hotat Arktis” från 2008) bjuder på något alldeles extra.
Förutom de klassiska porträttbilderna på de vita djuren mot heltäckande is- och snöbakgrunder, som är så oerhört effektiva, så finns här säkert minst tio bilder som inte skulle förvåna mig om de belönas i stora naturfoto-tävlingar. Den tretåiga måsen som hamnar rakt i en blåvals utblås. Spetsbergsgrisslor som slår igenom vattenytan på sin fisketur ner i havsdjupet. Silvertärnan som biter en fjällräv i örat. Isbjörnen som ser ut att blicka ut över ett imponerande landskap täckt i en tät dimma och bergstoppar. Eller min favorit – en smått hypnotisk bild på en alkekoloni där ett vackert solljus lyfter fram ett språng i den mörka klippan och avslöjar fåglarna som lämnar och anländer till de branta plattformarna.
Texterna fokuserar mycket på djurens fascinerande olika sätt att anpassa sig till ett liv i extrem kyla. Flyttfåglarna, fjällrävarna, riporna och havsfåglarna – alla har de olika metoder som utvecklats under lång tid. För övrigt handlar det mycket om klimatförändringarnas stora inverkan på området och om isbjörnarnas liv och beteenden. Texterna varvar ganska tätt packad fakta med mer berättande stycken, varav det allra sista stycket står ut från mängden. Det är en målande beskrivning av hur vintern tar tag i Arktis som hade gjort sig fin i en påkostad naturdokumentär på tv. Lite mer av det språket hade skapat variation i den övriga texten.
Jag tycker också, som så ofta i fotoböcker, att bildtexterna i många fall slösas bort. Att benämna bilder “Fjällripa”, “Polarhare på tundran” eller “Alfågel” är snålt när det finns så mycket intressant att berätta, antingen om arten eller varför inte om fototillfället? Författarna bakom den här boken besitter också uppenbarligen tillräckligt med kunskap för att ha något intressant att säga om det mesta som kan ses här i norr.
“Arktis – liv i en värld av snö och is” är inte en bok om Felix Heintzenbergs och Ole Jørgen Lioddens upplevelser eller reflektioner. Textmässigt är det snarare mer som en lärobok om Arktis, men med snyggare bilder än någon annan lärobok jag upplevt. Om inte en genomläsning gör dig sugen på att uppleva området, kommer du troligen aldrig lockas till Arktis.
Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken.