Insatser gör skillnad för hotade fjärilar
En studie från USA visar att några av de mest hotade fjärilsarterna klarar sig bättre när människor aktivt anpassar deras livsmiljöer.
Forskarna Cheryl Schultz och Collin Edwards vid Washington State University har gått igenom 114 populationer av 31 hotade fjärilsarter i 10 amerikanska stater. De fann att populationerna av de hotade fjärilarna minskar med 8 procent per år, vilket innebär en halvering av antalet på tio år.
Fjärilar förskjuter sina livscykler
Ett hot utgörs av klimatförändringarna. Ett allt varmare klimat där fjärilarna ändrar tidpunkterna för sin livscykel, exempelvis genom att bli aktiva allt tidigare på åren, kan göra att de hamnar i osynk med övriga livscykler i naturen.
Över lag var försämringarna störst hos de fjärilar som gjort stora förskjutningar av sin livscykel. Men det fanns områden där de klarade sig bättre.
– Den starkaste signalen vi fann är att fjärilarna mår bäst på platser där människor aktivt arbetar med att förvalta livsmiljön. Det tycker jag är superspännande eftersom det betyder att livsmiljöförvaltning kan göra skillnad, även inför stressfaktorer som klimatförändringar, säger Cheryl Schultz, WSU-professor i bevarandebiologi och medförfattare till studien.
Allt från naturvårdsbränningar till rikare trädgårdar
Insatser kan åtminstone lindra effekterna av klimatförändringarna. Det har inte minst visat sig med blåvingen Fender’s blue, en underart till Icaricia icarioides. Tack vare insatser från forskare, volontärer, förvaltare av offentlig mark och privata markägare, däribland många vingårdar, har fjärilen ökat från bara några tusen individer på 1990-talet till över 30 000 idag.
De insatser som gjorts för fjärilarna i studien är bland annat naturvårdsbränningar, ogräsrensning och aktiv plantering av nektar- och värdväxter för fjärilslarver. Även i trädgårdar går det att göra skillnad:
– Vi uppmuntrar verkligen människor att plantera ett överflöd av vilda växter, både sådana som är värdar för larver och som ger nektar till fjärilar. Det bör vara “rena planteringar”‘”, vilket innebär att de är fria från bekämpningsmedel. Ju mer vi kan minska mängden bekämpningsmedel i vår miljö, desto bättre blir det för fjärilar och insekter, säger Cheryl Schultz.
Läs mer om fjärilar
- Guide: Vårens första dagfjärilar
- Guide: Så skiljer du på kål-, raps och rovfjäril
- Många fjärilar klarar sig bättre i trädgårdar än i andra miljöer
- Fjärilar inspirerar effektivare cancerupptäckt
- Populationer av sällsynta fjärilar har kollapsat i Danmark
- Årets trädgårdskryp 2023: Fjärilsambassadör som kan öka kunskap
Källor: Washington State University och Journal of Applied Ecology