Den 2 juli upptäcktes ett exemplar av fågeln alförrädare i Smygehuk strax öster om Trelleborg i Skåne. Det är något av en sensation i sig att se denna arktiska art befinna sig i Sverige i juli istället för på tundran. Men det var något som inte stod rätt till med just denna individ.
Fågeln var insnärjd från benet upp över halsen i ett fisknät och även om den uppenbarligen kunde flyga så såg fisknätet ut att hämma den något. Uppmärksamma fågelskådare upptäckte dessutom att en alförrädare hållt till på Bornholm mellan den 2 april och den 14 juni i år. Även denna var intrasslad i ett fiskenät på ett liknande sätt, vilket gör det mycket sannolikt att det rör sig om samma individ. Någon gång i juni bestämde den sig alltså för att ta sig några mil åt nordväst. Men insnärjd i nät som den var såg förutsättningarna för överlevnad inte ut att vara de bästa och en resa upp till tundran verkade utesluten.
Bland de fågelskådare som kollade på alförrädaren i början av juli 2013 fanns Henrik Ehrenberg, en erfaren skådare som ägnat sig åt ringmärkning sedan 13-årsåldern. Han har en så kallad medhjälparlicens med sin vän Peter Olsson och har därmed papper och tillstånd för att fånga in och ringmärka fåglar. Tillsammans med några andra erfarna skådare och ringmärkare började det smidas planer för att fånga alförrädaren, lösgöra den från fiskenätet och, om den var i tillräckligt bra kondition, även ringmärka den.
– Det kan vara väldigt svårt att komma nära sådana här fåglar, förklarar Henrik Ehrenberg dagen efter insatsen. Om man tillåts kommer så nära en fågel att den kan fångas så finns det risk att den är så medtagen att den inte överlever och om den är i alltför bra form kommer man inte alltid åt den. Men just den här individen var vid god vigör samtidigt som den gick att komma nära. Dessutom är det en ganska ovanlig fågel som kan skapa viktig uppmärksamhet kring det problem som fisknät utgör för sjöfåglar.
Vad bör en privatperson som ser en fågel i en liknande situation göra?
– Det bästa är att kontakta organisationen KFV (Katastrofhjälp Fågel Vilt) som har spridning i hela landet, säger Henrik Ehrenberg. De kan ge råd om vad som bör göras eller i vissa fall rycka ut och hjälpa till. Annars kan det vara en idé att prata med en ringmärkare om ni känner till någon som bor i närheten.
Den rutinerade ringmärkaren Måns Karlsson från Falsterbo fågelstation fick i uppdrag att tänka ut hur det skulle gå till. Planen var att hålla koll på var alförrädaren tog vägen när mörkret sänkte sig över Smygehuk. Under dygnets mörkaste timmar skulle sedan den lilla skaran bestående av Måns Karlsson, Sofia Winroth, Henrik Ehrenberg, Tommy Holmgren, Peter Olsson och Magnus Corell ta sig närmre fågeln. Med hjälp av en stark lampa skulle fågeln bländas varpå den kunde fångas in med en håv. De satte även upp fångstnät i närheten för att öka chansen att fånga in fågeln.
Det var ytterst nära att alförrädaren kom undan fångstförsöket, men Måns Karlsson lyckades få tag på den. Fisknätet klipptes försiktigt bort från dess kropp och gruppen kunde konstatera att även om fågeln drabbats av skavsår av nätet så var den i bra form. Det beslöts därför att den skulle ringmärkas, vilket gör det till den blott tredje alförrädaren som ringmärkts i Sverige. Med lite tur kan den hittas igen någonstans och då berätta något om artens liv.
Därefter släpptes fågeln på samma plats som den fångats och sextetten packade ihop fångstnäten och begav sig därifrån. När de lämnade platsen var alförrädaren kvar.
Vad som fått alförrädaren att trassla in sig i ett nät och ändå komma loss så pass mycket att den överlevde är oklart. Henrik Ehrenberg tror att det kan handla om att någon skurit loss den från ett fisknät, men inte avlägsnat allt nät från fågeln innan den flög iväg.
Dagen efter räddningsaktionen, den 4 juli, hittades alförrädaren i samma område. Tyvärr rapporterades nu att den “Verkade inte må bra. Låg mest stilla bland stenarna“. Men halv fem på eftermiddagen den 4 juli beskrevs den som “piggare” och halv tio på kvällen hade den förflyttat sig en bit från fyndplatsen. Det verkar med andra ord som att det var en lyckad räddningsinsats.
Här är Magnus Corells film från räddningsaktionen:
[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=4avPI3EjpOw”]