Ingen nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags – kom inte överens
Naturvårdsverket har meddelat att det inte blir någon nationalpark i Vålådalen-Sylarna-Helags. Organisationerna som ingår i projektet är “inte eniga om nationalparkens syfte och mål och det finns därmed inte förutsättningar för att fortsätta arbetet”.
Om nationalparken blivit verklighet hade det blivit Sveriges största. Men alla parter måste vara överens om hur natur- och kulturvärden, förutsättningarna för renskötseln och möjligheten att uppleva området bevaras. Det har Handölsdalens, Tåssåsens och Mittådalens samebyar, Åre och Bergs kommuner, Sametinget, Jämtland Härjedalen Turism, Länsstyrelsen Jämtlands län och Naturvårdsverket inte varit.
LÄS ÄVEN: • Plan för ny nationalpark i Vålådalen, Sylarna och Helags
– Att uppnå enighet om nationalparkens utformning har sedan omstarten av projektet 2017 varit avgörande för att processen ska kunna fortsätta. Det visar sig nu att det förslag till överenskommelse som togs fram i projektet förra året inte stöds av alla organisationer. Vi går flera erfarenheter rikare ur arbetet, men måste nu konstatera att det inte längre finns förutsättningar för att fortsätta projektet, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.
Annika Ideström på länsstyrelsen i Jämtlands län säger till P4 Jämtland:
– Det kommer inte som någon överraskning förstås. Jag visste när jag började med det här arbetet för två år sedan att det här inte var en lätt uppgift.
Hon menar att det inte varit någon enskild fråga som fått projektet att falla, men det har varit svårt att få alla olika intressen att komma överens; rennäringen, friluftslivet, naturskyddet och besöksnäringen.
Både Naturvårdsverket och länsstyrelsen är noga med att påpeka att även om nationalparken inte blir av så har projektet bidragit till nätverkande, ökade kunskaper och kan ses som ett steg på vägen i att ta frågorna vidare, men på andra sätt.
National Geographic har tidigare utnämnt Helags till den tredje bästa sommarfjällvandringen i hela världen.
Källor: Naturvårdsverket och P4 Jämtland