Indiens regering har utannonserat planer på att spendera nästan 50 miljarder kronor (6,2 miljarder dollar) för att utöka sina skogsområden från 21,34 procent av landets yta till 33 procent. Pengarna kommer bland annat från en avgift som privata företag betalat sedan 2006 för att verka i skogsmarker.
Lagförslaget har passerat parlamentets lägre kammare och snart ska omröstning ske i den övre kammaren.
– Våra skogsmarker kommer öka dramatiskt och det kommer resultera i att vi får 33 procent skog i landet och ännu viktigare – en kolsänka på 2,5 miljarder ton, sa landets miljöminister Prakash Javadekar.
– Det finns ingen klarhet i hur regeringen ska utveckla de här nya skogarna. Ska de kasta bort folk från sina landområden för att skapa nya skogar? I sådana fall – varför tilläts avverkningen av skogarna i förstaläget? Det här är något av ett dubbelt bakslag, säger Sreedhar Ramamurthi.
Enligt Ajay Kumar Saxena, skogsprogramchef på Centre for Science and Environment har så mycket skog redan avverkats att det inte går att gottgöra skadan som skett.
Det finns dessutom en oro för att det inte ska finnas tillräckligt stora områden för att plantera den nya skogen. Sedan 1980 har miljödepartementet godkänt att 129 000 kvadratkilometer skog används till verksamheter som inte har med skog att göra och det har även släppts en rapport om att miljödepartementet tidigare misslyckas med att skydda skogar mot exploatering i form av gruvor och brott mot miljölagar.
Källa: Quartz India