Illegalt avverkad regnskog blir konsumtionsvaror
I Papua Nya Guinea har minst 15 000 kvadratkilometer unik regnskog avverkats illegalt. Det är världens tredje största regnskog som kalavverkas i skrivande stund, den har rik biologisk mångfald, är viktig för klimatet och tas ifrån ursprungsbefolkningen.
I jakten på timmer så avverkar storbolag unik regnskog som tillhör ursprungsbefolkningen på Papua Nya Guinea och på Solomonöarna. Enligt organisationen Global Witness så är det främst konsumtion av kinesiska trävaror i Europa och USA som driver på den illegala avverkningen och den ”landgrabbing” som pågår. Även konsumtion av palmolja driver på denna utveckling eftersom det blir palmoljeodlingar där regnskogen har skövlats. Global Witness menar att detta är en av de största ”land grabs” i modern tid.
LÄS ÄVEN: • Konsumtion i EU och USA driver på illegal regnskogsskövling i Papua Nya Guinea
Regeringen i landet gör inget och den olagliga avverkningen sker med hjälp av polisvåld mot ursprungsbefolkningen som drivs bort från sina marker. 10 000-tals människor har fått sin mark stulen. Ava Lee från Global Witness säger i en film:
– Enligt lagen tillhör marken folket men de lokala markägare vi har pratat med visste inte ens om att deras mark skulle tas från dem. När de försökte höja sina röster har de blivit skrämda och ibland nedslagna av polisen.
FILMSEKVENS FRÅN FÖRE DETTA REGNSKOG:
Kina, världens största importör av regnskogstimmer, är det land som importerar mest illegalt timmer från Papua Nya Guinea. Det finns ingen kontroll i Kina på importerat timmer, ingen reglering om hållbarhet eller ursprung. Konsumenter av kinesiska trävaror runt om i världen- i Europa och i USA, blir på så sätt delaktiga i den illegala regnskogsskövlingen. Det kan vara allt från trägolv till möbler som är gjort av illegalt nedhuggen regnskog. Ava Lee från Global Witness säger:
– Inte förrän vi vet ursprunget, var det tropiska timret kommer ifrån, kan vi stoppa detta. Till dess så kommer avverkningarna fortsätta och verka förödande på regnskogar och lokalbefolkningar på Papua Nya Guinea och runt om i världen.
I höstas skickades ett brev från forskare, lokalbefolkning och markägare på Papua Nya Guinea som vädjade till Kinas president Xi Jinping att stoppa importen av miljoner ton illegalt trä.
Källa: Global Witness