Den illegala rovdjursjakten anses vara svår att utreda och det händer att lokala poliser “tittar bort” istället för att agera. Därför föreslås nu att jaktbrott hanteras av polisen nationellt.
– Jaktbrott är jättejättesvåra att utreda. De sker mitt i skogen och det är väldigt svårt att säkra teknisk bevisning. Det här är också brott som rör upp väldigt starka känslor, säger Lars Lundman, faunasamordnare vid polisen i Norrbotten, till TT.
Flera poliser och åklagare som TT pratat med menar att få vågar vittna mot tjuvjägare och det gäller inte bara allmänheten. Enligt miljöåklagare Christer Jarlås har även “vissa poliser” motsatt sig att utreda den här typen av brott. Det har hänt att utredningar om tjuvjakt på varg under lång tid har blivit liggande trots att misstänkta fanns eller att jaktbrott preskriberats för att polisen inte lyckats meddela personer att de åtalats.
– Vi har fått indikationer på att vissa poliser väljer att titta bort och inte utreda jaktbrott fullt ut. De kanske bor granne eller är med i samma jaktlag som den misstänkte, och polismannen kan vara rädd för repressalier, säger Filippo Bassini, chef för miljöbrottsgruppen i Stockholm till TT.
Det ligger nu ett förslag om att grova jaktbrott istället ska utredas av Nationella operativa avdelningen. Det anses kunna ge större framgång om utredningarna sköts av poliser som inte bor i samma trakt som de misstänkta.
Källor: Dalarnas Tidning och P4 Norrbotten