Illegal avskogning i Amazonas kopplas till köttkonsumtion i Europa
Europeisk konsumtion driver på "förödande" avskogning och kränkningar av mänskliga rättigheter.
Det har konstaterats många gånger tidigare att konsumtion i EU förstör många av världens ekosystem och är en betydande orsak till världens avskogning. Nu har det släppts ännu en rapport om ämnet, den här gången av den oberoende granskande organisationen Earthsight. I den granskas företag som kopplas till illegal avskogning och kränkningar av mänskliga rättigheter över hela världen. En betydande del av denna avskogning orsakas av europeisk konsumtion. Inom EU pågår just nu en dragkamp om en ny lag som ska försvåra för företag som handlar med dessa produkter.
– I en tid då EU:s banbrytande avskogningsförordning (EUDR) hotas av lobbyister som försöker försena och försvaga den, är detta en läglig påminnelse om att utan lagen kommer den europeiska konsumtionen att fortsätta driva på avskogning och rättighetsbrott utomlands, skriver Eartsight.
Nötkött från skövlade skogar till Europa
Analysen baseras i sin tur på rapporten “Who bought Apyterewa’s illegal cattle?” av Environmental Investigation Agency (EIA). Den visar att 476 kvadratkilometer av skogarna skövlades olagligt inom Apyterewas ursprungsbefolknings territorium och att där nu föds upp boskap som till stor del säljs till europeiska konsumenter. Företag JBS pekas ut särskilt. De har i årtionden anklagats för avskogning, landgrabbing och kränkningar av mänskliga rättigheter i Brasilien och står samtidigt för 51 procent av den brasilianska exporten av nötkött till EU mellan januari och november 2023.
Det är inte bara kött som exporteras från de stulna och skövlade skogsområdena. Även läder som bland annat används i bilsäten härstammar från de skövlade områdena. JBS exporterade 9 333 ton läder till EU 2023 och 90 procent av lädret till stora aktörer, däribland USA-baserade Lear, en ledande tillverkare av bilsäten som har BMW som en av sina kunder.
– I årtionden har företag som handlar med råvaror från skogar kommit med hållbarhetspåståenden och lovat att minska sina fotavtryck från avskogning. Men EIA:s rapport är bara den senaste i raden av otaliga utredningar som gång på gång visar att de inte lyckas fullfölja sina åtaganden. Under tiden, för varje år som går av passivitet, drivs världens ekosystem och klimat längre mot oåterkalleliga tippningspunkter. Fördröjning får inte vara ett alternativ: EUDR, som genomförs i tid och tillämpas effektivt, är avgörande för att säkerställa att den europeiska konsumtionen slutar driva på avskogningen utomlands och för att uppfylla EU:s klimatmål och mål för biologisk mångfald, skriver Earthsight.
Läs mer om konsumtion
- Greenpeace till kända företag: Era förpackningar kan vara gjorda av svenska gammelskogar
- Rika svenskar står för majoritet av utsläppen
- Fortsatt överkonsumtion kan leda till civilisationskollaps
- Sverige hade behövt minska CO2-utsläppen med över 20 % redan från 2022
- Danmark ställer krav på reklam för “hållbara” produkter
- Krönika: Myten om den tråkiga omställningen
Källa: Earthsight