Gamla odlingsmarker är inte bara de mest artrika miljöer som finns i Sverige – de har också minskat kraftigt. Jämfört med för hundra år sedan återstår bara en bråkdel. För att uppmärksamma dessa miljöer firar Naturskyddsföreningen i helgen ”Ängens dag” med mängder av aktiviteter runt om i landet.
De gamla ängsblommorna, och därmed många fjärilar och andra insekter, behöver mark som antingen betas eller slås för att sedan räfsa bort gräs och örter för att göra marken lämpligt mager för de gamla ängsblommorna. Genom att sköta ängar som för hundra år sedan gynnas en lång rad arter i vår natur.
LÄS ÄVEN: • SLU: Fler ängar i städer ger biologisk mångfald och lägre kostnad
Under “Ängens dag”, den första helgen i augusti, anordnar Naturskyddsföreningen aktiviteter öppna för allmänheten på ett hundratal platser runt om i landet. Ofta i form av slåtter som kombineras med fest och olika kulturaktiviteter.
LÄS ÄVEN: • Intervju med Ola Jennersten – WWF:s naturvårdsexpert
Förutom att komma på ”Ängens dag” (lista på aktiviteter längre ner på sidan) finns det även en rad saker du själv kan göra för att gynna ängsmarkerna enligt Naturskyddsföreningen. En viktig insats är att rapportera de hotade och sårbara arter som du hittar. Detta görs via Artportalen.se (se guide till hur webbplatsen används här).
LÄS ÄVEN: • Du kan själv enkelt göra viktiga insatser för biologisk mångfald
Om du äger mark eller en trädgård – låt en del av ytan bli vild. Du kan också sätta ängsblommor i en låda på balkongen eller gården. Efter att blommorna vissnat och fröat kan du slå och räfsa bort dem. Lägg dem sedan i komposten eller på annan plats där det behövs näring. Vilda ängsblommor vill nämligen ha mager mark. Om du gödslar eller på annat sätt tillför näring kommer istället växter som brännässlor, älgört och olika gräsarter gynnas.
Naturskyddsföreningen uppmuntrar också till att bedriva “blomstergerilla” – samla blomfrön med vanliga ängsblommor och sprid i omgivningen.
Fira “Ängens dag” på bland annat någon av följande platser:
Blekinge – Mulatorp utanför Olofström
Dalarna – Göras Kalles äng i Sågsbo utanför Bjursås
Gotland – Hörsne Prästänge
Gävleborg – Storåkersbacken på Iggön
Halland – Björkelund, sydväst om Simlångsdalen
Jämtland – Loksved i Rossbol
Jönköping – Bråna Äng, Nässjö
Kalmar – Börsnäs äng mellan Västervik och Valdermarsvik
Kronoberg – Tussudden
Norrbotten – Hanhivittikko
Skåne – Andreassons äng i Perstorp
Stockholm – Wåhlberga äng i Solna och Sundbyberg
Södermanland – Lisstorp utanför Katrineholm
Uppsala – Rölundaåsen
Västra Götaland – Alingsås lierade ängsgrupp
Västmanland – Vallby äng vid Svartån i Västerås
Ångermanland – Ängar i Nordsjö i Ramsele
Östra Götaland – Soldatängen i Motala
• Läs mer om platserna här.
Hitta fler platser i Naturskyddsföreningens kalender.