Det går inte bra för hussvalan. Sedan år 2000 har varannan hussvala försvunnit i Sverige. Det beror delvis på bostadsbrist och i torkan kan de behöva hjälp.
Stora delar av landet har hittills i maj bara fått hälften av den vanliga nederbörden enligt SMHI och i östra delarna av landet har det bara kommit en tiondel av normal regnmängd. Det innebär inte bara en utmaning för jordbruket, utan också för många fåglar. Att ställa ut fågelbad åt dem ger fåglarna en chans att både släcka törsten och tvätta sig.
Även i Storbritannien är det anmärkningsvärt torrt just nu och brittiska fågelorganisationen RSPB har gått ut med att det drabbar hussvalor – en art som det går väldigt dåligt för. I Sverige har varannan hussvala försvunnit bara sedan år 2000.
Niklas Aronsson, redaktör för Birdlife Sveriges medlemstidning Vår Fågelvärld, berättade för Natursidan i fjol att det finns flera anledningar till nedgången.
– Dels födan – det finns färre insekter i jordbrukslandskapet där de födosöker. Det påstås också att det kan vara försämringar för dem på övervintringsplatsen i södra Afrika, men jag tror att det är gissningar. Det finns också färre lämpliga platser för deras häckning nu och så har de mindre möjlighet att bygga sina bon om de väl hittar en lämplig plats.
Det går dock att hjälpa dem med deras bostadsbyggande. Hussvalan hämtar lera för att själv mura sina skålformade bon och i takt med att marken torkar ut och blir hårdare får de allt svårare att hitta material att bygga bon av.
– Ett enkelt sätt att hjälpa dem är att lämna ett fat med en blandning av jord och vatten – din egen lerpöl – för dessa fåglar medan du njuter av solskenet, skriver RSPB.
Till The Guardian förtydligar föreningen att det kan vara bra att kolla till leran så att den inte torkar ut, men den får inte heller vara för rinnig. Bästa tiden för att erbjuda lerpölar eller “geggamoja” åt fåglarna är i april-juni när de återvänder från sin långa flytt från Afrika och letar efter bra platser att häcka.
Du kan också hjälpa hussvalor genom att sätta upp lämpliga platser för dem att bygga sina lerbon på. Det är väldigt enkelt. Läs mer i den här guiden som även innehåller ritningar:
Källa: RSPB