Gå till innehållet

Hur är det att bli hembjuden till djur?

En ny barnbok försöker föreställa sig hur det skulle vara att få komma och se hur djur bor.

Emma V Larsson har sedan 2018 släppt böcker i ett imponerande tempo medan hon även skrivit artiklar åt Utemagasinet. Hon ligger bland annat bakom barnböcker om Äventyrliga klubben, “Frejas första fjällvandring” och “Lilla ätbara floran”. Dessutom har hon hunnit med flera guideböcker för vuxna, bland annat “Till Fots: Stora boken om vandring” och “Friluftsliv med barn” (tillsammans med Jonas Westbom och Cajsa Rännar).

Tidigare i år kom hennes barnbok “Nattdjuret” om ett barn som känner sig lockad av att ge sig ut i naturen om natten. Nu är det dags för “Hemma hos oss” – en bok om att hälsa på hemma hos några olika djur. Ett smart koncept för en bokserie och det framgår tydligt att det här bara är tänkt att vara första delen. Det blir ett fantasieggande sätt att beskriva hur djuren bygger sina bon och vad de kan tänkas bjuda på för mat.

Vi får exempelvis följa med till stackmyran, bävern, trädgårdssnäckan och havsörnen. På varje uppslag berättas lite kort om djurens liv med fokus på vad de äter och hur de bor. Det är lättsamt och mysigt och gör det enkelt att fantisera ihop hur ett besök skulle kunna vara.

I de bästa av Maria Trolles gulliga och tydliga illustrationer, som sträcker sig över ett helt uppslag, finns det mycket att titta på. Inte minst när de visar bona i genomskärning och spelar på beskrivningarna i texten, som bäverns “skogsslott”. Några uppslag hade dock kunnat ha med lite fler detaljer för att locka till upptäckande.

Omslaget till "Hemma hos oss".

Omslaget till “Hemma hos oss”.

Jag hoppas att det här bara är första delen i en serie. Det finns så många spännande bobyggen i naturen som förtjänar ett besök av Emma V Larsson och Maria Trolle.

Mer att läsa