De senaste åren har den blåfenade tonfisken blivit allt vanligare i haven utanför Storbritannien, i Nordsjön och även längs den svenska västkusten. Arten är starkt hotad enligt Internationella naturvårdsunionen, men nu höjs det allt fler röster om att få fiska den.
Anledningen till att det blir allt fler blåfenade tonfiskar på våra breddgrader är troligen på grund av en uppvärmande effekt av klimatcykeln Atlantic Multidecadal Oscillation (AMO), enligt en ny studie som publicerats i Science Advances. De rejäla fiskarna, som kan väga upp till 900 kg, uppskattar det varmare vattnet.
LÄS ÄVEN: • Två av tre rovfiskar borta sedan 1900-talet
Att det ses fler tonfiskar i norr innebär inte nödvändigtvis att de ökat i antal. Det beror snarare på att de rört sig norrut i takt med att vattnet blivit varmare. I Medelhavet har arten minskat kraftigt i antal.
Blåfenad tonfisk anses vara starkt hotad av Internationella naturvårdsunionen. Än så länge är också fiske förbjudet, men det pågår enligt BBC ett försök att påverka myndigheterna att tillåta fiske.
LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Tonfisk testsmakar mås
– Blåfenad tonfisk har varit väldigt överfiskad under 1900-talet och beståndet var nära sitt lägsta antal 1990, något som tyder på att de senaste förändringarna i utbredningen kommer sig av förändringar i miljön snarare än fiskebegränsningar eller att beståndet återhämtat sig, säger rapportens medförfattare Dr Richard Kirby från Secchi Disk Foundation till BBC.
Forskarna tror även att den globala uppvärmningen kommer få tonfiskarna att stanna i nordliga vatten, men att det finns också en risk att de försvinner från Medelhavet – där det förekommer ett utbrett fiske.
LÄS ÄVEN: • Blåfenade tonfiskar på västkusten kartläggs med satellitsändare
I Sverige är tonfisk på västkusten egentligen ingen nyhet. De var vanliga i området senast på 1940-talet, men utfiskades. De senaste åren har det dock återigen setts tonfisk på västkusten. 2017 sågs ett stim med hundratals eller kanske tusentals fiskar och 2018 gick det både snabbt och smidigt att tillfälligt fånga in och märka 18 blåfenade tonfiskar för att kunna följa deras förflyttningar.
Fakta om blåfenad tonfisk (Thunnus thynnus)
Den blåfenade tonfisken är den största arten i släktet tonfiskar och lever i norra Atlanten. Den kan komma upp i hastigheter av 70 km/h och vandrar ständigt. I slutet av sommaren ses den ibland på svenska västkusten när tonfisken följer stimmen av sill och makrill i jakt på föda.På 1930-1950-talet var blåfenad tonfisk vanlig längs svenska västkusten. Då bedrevs också ett kommersiellt fiske. Fram till 1964 förekom sportfiske, då den sista blåfenade tonfisken spöfångades i Öresund.
Källor: BBC och “Atlantic Multidecadal Oscillations drive the basin-scale distribution of Atlantic bluefin tuna“