Hopp – den ensamma snötranan som varje år återvänder till Iran
Den akut hotade snötranan har en västlig population som historiskt sett flyttat från Sibirien till Iran. Men de senaste sju åren är det bara en enda snötrana som varje vinter återvänder till Iran. Lokalbefolkningen har döpt den till Omid, persiska för hopp.
Snötranor klassas av Internationella naturvårdsunionen (IUCN) som akut hotade och det återfinns bara ungefär 3 600 individer i vilt tillstånd. Nästan alla häckar i Sibirien och övervintrar i sydöstra Kina, men snötranan som döpts till Hopp tillhör en liten skara som istället häckar i västra Ryssland och övervintrar i Iran.
Faktum är att Hopp är den enda snötranan som årligen återvänder till staden Fereydunkenars våtmarker vid Kaspiska havet. Hans ensamma färd har pågått sedan 2007 och Hopp har under de här åren hunnit bli relativt berömd. Han har också inspirerat till ett nätverk av naturvårdare som samarbetar med de lokala jägarna. Tillsammans försöker de se till att våtmarken utanför stan fortsätter vara full av liv för Hopp och tusentals andra fåglar i området.
LÄS ÄVEN: • Iran hårt drabbat av värsta torkan i modern tid
Men samtidigt som iranska medier rapporterar om Hopp, har lokala naturvårdare slagit larm om att fågeljakten i området riskerar att utrota flera lokala populationer av flyttfåglar. Många flyttfåglar rastar i de tre stora lagunerna Fereydunkenar, Sorkhrud och Azbaran. Även om snötranan skyddas, skjuts stora antal av bland annat kopparand, fjällgås, rödhalsad gås, tofsvipa och övervintrande falkar. Antingen för att säljas på lokala marknaden eller för att bli mat.
LÄS ÄVEN: • Stora antal hotade flyttfåglar skjuts i våtmarker i Iran
– Uppskattningsvis 3000 fåglar dödas dagligen av lokala jägare som säljer fåglarna på lokala marknader. Det här kan ha katastrofala följder för arter som är beroende av det här ekosystemet, sa Jamshid Parchizadeh, naturvårdare i Iran och zoologen Williams vid Venda University i Sydafrika, till Guardian.
Onsdagen den 21 november återvände Hopp till staden Fereydunkenar vid Kaspiska havet, enligt Mehr News. Om uppgifterna stämmer kanske hoppet fortfarande lever för våtmarken och dess fåglar.
Källor: International Crane Foundation, Mehr News och Tehran Times