Honor vill ha hanar som sångtränar dagligen
En ny studie visar att fågelhonor är skickliga på att känna igen hanar som slarvar.
Övning ger färdighet och när det gäller sång så stämmer det både på människor och fåglar. Men inte nog med det – övning är en nödvändighet för att få och därefter bibehålla högsta möjliga kvalitet på röstmusklerna.
Enbart några dagar utan sångövningar gör att prestationen försämras och efter en vecka hade fåglarnas röstmuskler förlorat 50 procent av sin förmåga. Åtminstone hos zebrafinkar (Taeniopygia castanotis), som användes i en ny studie av forskare från bland annat Umeå universitet.
Honor skickliga på att känna igen slarv
Många fågelarter sjunger dagligen, även i ogynnsamma förutsättningar, och isolerade zebrafinkar visade sig sjunga hundratals sånger per dag. Och det verkar krävas för att få para sig med honorna som är extremt skickliga på att höra om hanar varit dåliga på att öva.
Forskarna upptäckte att 6 av 8 honor (75 procent) föredrog sång av hanar som övar regelbundet. De hör skillnad på fåglar som slarvat med träningen och väljer då hellre att para sig med en flitigare hane.
Likheter med människor
Studien är gjord på zebrafinkar men forskarna menar att vissa resultat om sångmuskulaturen förmodligen även gäller för människor.
– Om sången har samma sociala funktion bland människor som fåglar, kanske vi ska låta vara osagt… Men muskulaturen för att frambringa sång är till stor del gemensam för alla ryggradsdjur, inklusive fåglar och människor, så därför är vissa av resultaten i studien förmodligen överförbara på oss, säger Per Stål, professor vid Institutionen för medicinsk och translationell biologi vid Umeå universitet och en av författarna bakom studien.
Förhoppningen är att studien framöver ska kunna ge bättre förståelse kring hur man kan förbättra röstträning och rehabilitering bland människor.
Läs mer om fågelsång
- Guide: Fågelläten och fågelsång i Sverige
- Så skiljer du på trastarnas sång och läten
- Natursidans guide till ugglelyssning
- Vårkören har blivit tystare och mer monoton
- Född blind – nu samlar han på naturljud från hela världen och drömmer om Sverige
- Fågelupplevelser kan förbättra vårt mående i flera timmar
- Fåglar kan bedöma varandras ålder på sången
Källor: Umeå universitet och Nature communications