Hon prisas för sina insatser i outforskade skogar
Linda Johannesson får årets Save the forest award bland annat för det jobb hon gjort med att ”öka och sprida kunskap om biologisk mångfald i gamla skogar".
Naturturismföretaget Wild Sweden har sedan 2018 delat ut pris till unga personer som kämpar för naturen. Priset har döpts till Save the forest award och i år går det till Linda Johannesson, 29 år och bosatt i västra Jämtland.
Hennes naturintresse startade tidigt, när hennes mamma tog med henne ut i naturen. Då var det framför allt fåglar som gällde, men därefter har intresset för arter i övrigt vuxit fram.
– Nu ägnar jag i stort sett all min fritid åt att studera arter, både själv och tillsammans med andra, särskilt lavar, mossor och svampar i olika miljöer, jag besöker gärna gamla fina naturskogar. När jag inte är ute, sitter jag vid mikroskopet, berättar Linda Johannesson.
Gå ut och förundras! Stanna upp nästa gång du är ute och tänk hur fantastiskt det är att en art har fått sin färg, form och andra egenskaper under så lång tid.
Fältbiologerna och viljan att sprida kunskap
Under många år var ungdomsföreningen Fältbiologerna “mycket viktig” för att utveckla hennes natur- och artintresse. Där träffade Linda Johannesson “många inspirerande personer” och lärde sig “hur värdefullt det är med personer som vill dela med sig av sina kunskaper”. Detta har hon sedan dess försökt ta fasta på och försöker sprida sin kunskap så gott det går, både till fritidsentusiaster och till folk som jobbar professionellt med naturvård.
– Förutom att jag finner mycket nöje i detta, hoppas jag att jag kan bidra till att åtminstone en liten del av några arters livsmiljöer bevaras genom att jag ökar och sprider kunskapen om dem.
Men Linda betonar också att det inte behövs någon större artkunskap för att börja. Det räcker med att se sig omkring:
– Gå ut och förundras! Stanna upp nästa gång du är ute och tänk hur fantastiskt det är att en art har fått sin färg, form och andra egenskaper under så lång tid. Lägg också märke till vilken mångfald och variation av arter det finns. Du behöver inte kunna namnet på en enda art för att göra denna övning. Åtminstone för mig ger det en respekt inför naturen att tänka sådana tankar. Jag tror att det skulle gå bättre för den biologiska mångfalden om fler tog detta till sig.
Kunskap nödvändig för att göra skillnad
Hon poängterar dock att för att kunna göra någon praktisk skillnad – exempelvis hitta tillräckligt höga naturvärden för att en skog ska skyddas – då är kunskap om arter och deras ekologi nödvändig.
– Om du känner dig sugen på att lära dej mer om en artgrupp eller kanske flera, men inte vet vart du ska börja, så vill jag uppmuntra till att följa med på någon exkursion som någon av landets ideella föreningar anordnar. För lavar finns tex Svensk lichenologisk förening, för mossor Mossornas vänner, och för svampar Sveriges mykologiska förening.
Vad är det som gjort att du riktat din kamp för att rädda hotade skogar?
– Jag vill inte riktigt se det jag gör som en kamp. Allt jag vill är att förundras och fascineras av alla de organismer som finns på våran jord. Och jag hoppas att jag kan sprida den känslan tillsammans med kunskapen och nyfikenheten till andra. Om kunskapen om olika arter och deras ekologi kan hjälpa till att bevara deras livsmiljöer så är det en bonus. Om än en viktig sådan, då det på många fronter inte går toppen för den biologiska mångfalden.
Har undersökt “oceaniska skogar”
Den senaste tiden har Linda Johannesson inventerat så kallade “oceaniska skogar” i Jämtland. Det är något som hon menar har blivit naturligt eftersom hon bor i området och säkerligen också på grund av hennes stora nyfikenhet inför svampar, lavar och mossor.
– Eftersom det är nära till Atlanten och det inte finns några särskilt höga berg som hindrar den fuktiga Atlantluften att ta sig hit, och genom att det finns opåverkade myrar och relativt stora områden med kontinuitetsskog kvar, skapas bra förhållanden för fuktighetskrävande och ovanliga arter här. Det finns till exempel många lav-och mossarter som inte förekommer någon annan stans i landet, eller är mycket ovanliga. Några arter har tyngdpunkten av sin världsutbredning här.
Hon berättar också att täta produktiva kontinuitetsskogar håller fuktigheten bättre än glesa lågproduktiva skogar, men oceaniskt präglade arter kan förekomma i båda miljöerna och det är olika arter som är anpassade efter slutna respektive öppna ljusa förhållanden. Det är dock de förstnämnda som är av intresse för skogsindustrin att avverka.
– Eftersom gamla täta produktiva skogar är attraktiva att avverka, finns det en risk att oceaniskt präglade arter som är anpassade att växa i sådana skogar minskar sina populationer, eller i värsta fall försvinner från landskapet helt. Därför har jag gett mig in på att själv, och tillsammans med andra, utforska vilka arter som finns här och i vilken utsträckning de förekommer.
Det är bland annat för detta arbete som Linda Johannesson nu tilldelats årets Save the forest award och en summa på 10 000 kronor.
För sitt engagemang för att öka och sprida kunskapen om arter knutna till gammal skog. Genom denna kunskapsspridning och genom sin förmåga att inspirera andra att göra detsamma har hon bidragit till att värdefulla livsmiljöer bevarats, samt ökat chanserna att så ska ske även i framtiden. Detta har hon lyckats med inte minst i sitt tidigare engagemang i Fältbiologerna. Hon har med sitt inventerande av arter i suboceaniska/oceaniska skogar i Jämtlands län höjt kunskapsnivån på en annars outforskad skogstyp i Sverige som dessutom är internationellt ovanlig.
Läs även:
• Skogspris till ung inventerare
• Ung skogskämpe prisas för sitt engagemang
• Nytt pris till ideella naturhjältar som kämpar för att rädda skogar
• Dokumentärfilmare prisas för insatser för att skydda skog