Gå till innehållet

Högsta domstolen avslår Auroramålet

Det har varit en lång process som pågått i flera års tid och det är först nu som Högsta domstolen meddelar att fallet inte ska tas upp.

På allt fler håll runt om i världen dras stater och företag inför domstol på grund av sin bristfälliga miljöhänsyn och den påverkan detta får på allmänheten. Barn och ungdomar har på flera håll varit drivande i denna process – Sverige är inget undantag. Här är det sammanlagt 300 av medlemmarna i organisationen Aurora som gjort grupptalan. De menar att Sverige varken har undersökt hur snabbt utsläppen måste minska, tagit fram planer för hur de ska minska eller agerat för att minska dem.

Hotas barns rätt till liv av nuvarande miljöpolitik?

Aurora anser att barns och ungas rätt till liv, överlevnad och utveckling hotas av denna bristande miljöpolitik och att det står i strid med Barnkonventionen. Det står även i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna att staten har en skyldighet att respektera och verka för vår rätt till liv, hälsa och utveckling.

– Det är viktigt eftersom vi befinner oss i en brinnande planetär kris. Ändå fortsätter rika länder som Sverige att elda på klimatkrisen och exploatera människor och ekosystem till randen av livsfarliga planetära kollapser. Vi kan inte låta dem göra det oifrågasatta, skrev Aurora inför HD:s beslut.

Kollapsen närmar sig

Det är den rika delen av världen som driver på klimatkrisen. Här slösar vi på resurser som om vi hade i snitt 3-5 jordklot och användningen av jordens ändliga resurser fortsätter dessutom att öka. Förr eller senare kommer viktiga resurser ta slut med mänsklighetens framfart. Om alla världens invånare hade levt som vi gör i Sverige eller andra rika länder hade vi känt av effekterna långt tidigare. Eller som ekonomijournalisten Ulrike Herrman uttrycker det i boken “Kapitalismens slut”:

– Det enda skälet till att naturen ännu inte har kollapsat fullständigt är att fattiga länder knappt släpper ut några växthusgaser.

Målet tas inte upp av Högsta domstolen

Det är mot denna bakgrund som Högsta domstolen nu meddelat sin dom:

– Högsta domstolen har nu kommit fram till att målet inte kan tas upp till prövning. Det beror på att en domstol inte kan bestämma att riksdagen eller regeringen har att vidta någon viss åtgärd. De politiska organen beslutar självständigt om vilka specifika klimatåtgärder Sverige ska vidta. Högsta domstolen utesluter dock inte att en så kallad klimattalan som utformas på annat sätt kan prövas i svensk domstol. Europadomstolen har nyligen i en dom slagit fast att en förening som uppfyller vissa krav kan ha rätt att föra en klimattalan. Högsta domstolen konstaterar i sitt beslut att ett sådant mål enbart skulle kunna gälla frågan om enskildas rättigheter enligt konventionen har blivit kränkta, inte vilka specifika åtgärder staten är skyldig att vidta, skriver Högsta domstolen.

Det poängteras i domen att “det finns övertygande vetenskapliga bevis för att klimatförändringarna redan har bidragit till en ökning av sjuklighet och dödlighet och att de – utan åtgärder från staternas sida – riskerar att komma till en punkt där de blir oåterkalleliga och katastrofala”.

– Mot den bakgrunden kom domstolen fram till att Europakonventionen, under vissa förutsättningar, ger en rätt att föra en klimattalan mot staten. Men det är en grundläggande princip att inte tillåta en talan av enskilda för att ta tillvara allmänna intressen och klimatförändringarna drabbar alla. Det ställs därför mycket höga krav för att enskilda personer ska ha rätt att föra en sådan talan. Enskilda har bara rätt till domstolsprövning om statens underlåtenhet har medfört tillräckligt överhängande och säkra effekter på deras individuella rättigheter, skriver domstolen vidare.

Aurora: “Duger inte att makthavare får bryta mot lagen”

Aurora poängterar att Högsta domstolens beslut inte innebär att “svenska statens otillräckliga klimatpolitik inte kränker mänskliga rättigheter, bara att domstolar inte kan pröva just denna talan”.

– Vi måste analysera beslutet närmare, men respekten för vår rättighet till domstolsprövning är avgörande för att människor ska kunna hålla makthavare ansvariga för brutna klimatlöften. De planetära kriserna kräver drastiska, omedelbara, rättvisa omställningar av alla samhällets system – då duger det inte att makthavare får bryta mot lagen oifrågasatta, säger Ida Edling från Aurora.

Aurora meddelar också att detta inte innebär att man ger upp:

– Auroras kamp för klimaträttvisa är långt ifrån över. Om inte alla samhällets aktörer agerar för att förändra våra ekonomiska system i grunden väntar en klimatkollaps. Vi har inte råd att ge upp. Vi fortsätter, och vi behöver alla resurser vi kan få, säger Gertrud Wrange från Aurora.

Mer att läsa