Högerpartier i EU försöker strypa ersättning till naturen
Det pågår just nu påtryckningar inom EU från högerpartierna för att stoppa ersättning till miljöorganisationer och naturvårdsåtgärder, samtidigt som fossilindustrin får mer än 1000 gånger så stora bidrag.
Europas miljöorganisationer är oroade. EU-parlamentariker inom högerblocken EPP (Moderaterna och Kristdemokraterna) och ECR (Sverigedemokraterna) har under en debatt gått ut med utspel om att strypa stöd till civilsamhällets miljöorganisationer. Detta är en kampanj som EPP jobbat med i många år. I början hette det att icke-statliga organisationer “inte delar EU:s värderingar”, men nu är det istället lobbying som anges som orsak till försöken att strypa finansieringen.
Det är det så kallade LIFE-projektet, som varje år delar ut pengar till naturvårdsinsatser, våtmarksprojekt, länsstyrelsers arbete och ideella miljöorganisationer som är under attack. Högerpolitikerna tycker att EU-finansiering genom LIFE-programmet bör stoppas för organisationer som bedriver lobbyverksamhet vid EU-institutionerna. De menar att detta är “att blanda sig i demokratiskt valda institutioner och att det strider mot principer som integritet för offentliga medel och öppenhet”.
En promille av stödet till fossilindustrin
På detta sätt verkar EPP och ECR hoppas på att försvaga miljöorganisationerna ytterligare. Det verkar inte vara lobbying i allmänhet som är problemet för dessa partier, utan mer specifikt när det kommer från miljöorganisationer. LIFE-programmets budget för perioden 2021 – 2027 uppgår till 5,4 miljarder Euro. Det innebär i snitt ungefär 8 miljarder kronor per år och en bråkdel av denna summa (ungefär 170 miljoner kronor) går specifikt till miljöorganisationerna. Av denna del är det ytterst lite som går till lobbying inom EU.
Summan bleknar när man jämför med vilka bidrag fossilindustrin får inom EU. Enbart under 2022 subventionerades den med svindlande 123 miljarder Euro – det vill säga ungefär 1 000 gånger mer än miljöorganisationerna fick. Samtidigt spenderade 50 företag nästan 2 miljarder kronor på lobbying. En summa som ökat med två tredjedelar från 2015 till 2024. Enbart kemiindustrin har 160 personer anställda som lobbyister med en budget på nästan 500 miljoner kronor.
“Ett försök att tysta civilsamhället”
Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig på Birdlife Sverige är oroad över konsekvenserna detta kan få:
– Konsekvenserna riskerar att bli katastrofala, för såväl naturvården som demokratin i Europa. I Sverige subventioneras en betydande del av länsstyrelsers naturvårdsarbete av LIFE-programmet, och i många medlemsstater utgör LIFE en viktig grund för ideella organisationers existens.
Han menar att det är ett effektivt sätt att motverka EU:s gröna giv och på samma gång försöka tysta civilsamhället.
– Det ligger i linje med hur nuvarande svenska regering stryper insatserna för skydd och restaurering av natur, samtidigt som man söker begränsa miljöorganisationers möjlighet till insyn i och påverkan på rättsprocesser som rör skogsindustrins fortsatta skövling av ur- och naturskogar, säger Daniel Bengtsson.
Ger ännu mer makt till Musk och Putin
Ariel Brunner, regional chef för BirdLife Europe, jämför det med att EU skulle låta Vladimir Putin och Elon Musk dominera debatten.
– Vill vi ha ett Europa där enbart röster som Elon Musks eller Vladimir Putins hörs av beslutsfattarna? Ska Bryssel enbart vara tillgängligt för multinationella företag och regeringar utanför EU, men inte för Europas medborgare, som EU ska representera?