Hjälp på väg till hotad vargpopulation
I Spanien och Portugal lever en spillra kvar av den iberiska vargen – en underart till gråvargen som finns i Europa och Sverige. Efter många års förberedelser, möten och samarbeten med lokalbefolkningen närmar det sig nu en ny fas i projektet LIFE WolFlux för att hjälpa de viktiga topprovdjuren att återkomma.
En gång i tiden var den iberiska vargen spridd i stora delar av Portugal, men deras utbredning har krympt avsevärt på grund av förlust av livsmiljöer, förföljelse och brist på vilda bytesdjur. I dagsläget finns det bara 250-300 iberiska vargar i Portugal, men ungefär 2 000 i Spanien. Det är långt fler vargar än det mer glesbefolkade Sverige har, sett till ytan. I vårt land finns det ungefär 375 vargar och lika många människor på en yta som är nästan fem gånger så stor som Portugal. Spanien är bara lite större än Sverige, har nästan fem gånger så hög befolkning och mer än fem gånger så många vargar.
Efter en lång rad insatser under flera år i projektet LIFE WolFlux, som jobbar med att återställa landskap och främja samexistens med människor, börjar framtiden se lite ljusare ut för den iberiska vargen i Portugal. Inte minst för den hotade populationen som lever söder om floden Douro.
– Den iberiska vargpopulationen söder om Douro är en av de mest utrotningshotade i Europa. Att förbättra förbindelserna med andra populationer i Portugal och Spanien är avgörande för dess långsiktiga överlevnad. Det är viktigt att vargar som anländer till och lever i området hittar förhållanden som uppmuntrar dem att bosätta sig, bilda flockar och föröka sig, förklarar Sara Aliácar, Rewilding Portugals chef för naturvård.
Jobbar också med samexistens
Förutom att se till att vargarna ska kunna klara sig, bland annat genom att gynna deras bytesdjur, återskapa skogsmark och anlägga våtmarker, har naturorganisationerna i Portugal, precis som deras motsvarigheter i Sverige, jobbat med att skapa förståelse för vargen och förenkla samexistensen med lokalbefolkningen. Rewilding Portugal har exempelvis tillhandahållit 108 boskapsvaktande hundar (läs mer) och satt upp 52 rovdjursstängsel till lokala boskapsägare.
2020 gjordes intervjuer med 117 personer från lokalsamhällen för att utreda deras åsikter om vargar. Den visade att ungefär hälften av de tillfrågade ville leva i närheten av vargar om det inrättas snabba kompensationsbetalningar och det finns skadeförebyggande åtgärder på plats. Undersökningen visade också att det fanns en bristfällig förståelse för att vargar kan leda till intäkter från naturturism, något som är väl utvecklat i Spanien. Dessa faktorer har Rewilding Portugal arbetat med sedan dess.
– LIFE WolFlux har uppnått viktiga milstolpar genom att öka användningen av skadeförebyggande åtgärder, öka värdet på produkter som kommer från jordbrukare som samexisterar med vargar och genom att underlätta återkomsten av vilda bytesdjur. För att fortsätta de framsteg som har gjorts och avsevärt förbättra den bräckliga situationen för den iberiska vargen söder om Douro krävs ytterligare insatser och ökat samarbete. Vi kommer att fortsätta att driva på för detta, säger Sara Aliácar på Rewilding Portugal.
Läs mer om att leva med rovdjur
- Så reagerar varg på människor som närmar sig
- WWF satsar på innovationsfond för rovdjur
- En mängd fördelar för människor med rovdjur i närheten
- Inget stöd i forskning för att skyddsjakt på rovdjur skyddar boskap
- Hälften av alla rovdjursattacker på människor orsakade av mänskligt riskbeteende
- Vilka länder är bäst på att skydda stora vilda djur och vad beror det på?
- WWFs naturvårdschef i Indien om landets utmaningar och synen på rovdjur
Källa: Rewilding Portugal