Hjälp forskare med bilder på sälar
Forskare vid Göteborgs universitet vill kartlägga hur sälar rör sig och de hoppas på allmänhetens hjälp med "sälfies".
Med hjälp av ett datorprogram för mönsterigenkänning kan forskare numera känna igen individuella sälar enbart utifrån en bild på deras huvuden. Därför vill nu sälforskaren Daire Caroll få in bilder från allmänheten på Sveriges alla tre sälarter. Han hoppas på så sätt kunna ta reda på mer om hur de mår, hur de rör sig och hur de påverkas av mänsklig aktivitet.
– Vi har exempelvis sett att antalet knubbsälskutar har minskat här på västkusten de senaste åren och undersöker nu vad det beror på, berättar Daire Carroll.
Håll avstånd – stör inte
Han ger också några tips inför fotograferingen:
– För det första – håll avstånd! Det är viktigt att inte störa sälarna. Tiden de tillbringar på land är oerhört viktig för att de ska återhämta sig. Tänk på att en sömnig säl är en nöjd säl. När en säl tittar direkt på dig har den störts och då bör du avlägsna dig. Ta därför helst bilder på långt avstånd med zoom eller när sälarna själva närmar sig dig. Om du har möjlighet att ta ett foto av sälen, se till att du får en bild av huvudet. Även om det inte är en bild med hög kvalitet, vill vi att du rapporterar in den. Det går till exempel bra med bilder tagna med mobilkamera.
Fick bild på ovanligt tidig knubbsälskut
Projektet, som kallas Sälfie ID, inleddes 2023 och gav då bland annat en bild på en knubbsälskut redan i maj.
– Knubbsälen får normalt sina kutar i juni månad, så det var en ovanlig observation. Att kutar föds tidigare på året kan vara en effekt av klimatförändringarna. Det är något vi kommer att följa i det här projektet.
Ladda upp dina bilder i formuläret på salfieid.com tillsammans med lite ytterligare information så kan du hjälpa forskarna. Det gäller oavsett var i landet du ser en säl och oavsett art.
Källa: Göteborgs universitet