Havssulor har flyttat bon 150 mil norrut i allt varmare hav
Sedan havssulan för första gången började häcka i Norge på 1940-talet har arten flyttat sina häckningsplatser 150 mil norrut och är nu en arktisk art. Flytten beror troligen på att haven blir allt varmare och att sulornas byten rör sig allt längre norrut.
Det var 1946 som havssulan etablerade sig i Norge för första gången, vid Runde på landets västkust. Sedan dess har arten flyttat sina kolonier allt längre norrut längs landets kust. Vissa gamla kolonier har övergetts och nya har etablerats. Redan på 1960-talet häckade de i norra Norge och antalet häckande par växte snabbt till cirka 3300 bebodda bon 2015-2016, men redan 2011 kom ett stort skifte. Då etablerade arten sig på Bjørnøya vid Svalbard – ungefär 150 mil norr om Runde.
Tre år senare ansökte Statoil om att borra intill fågelön Bjørnøya. Ett arbete som utfördes under häckningssäsongen 2017.
LÄS ÄVEN: • Film: Flyg med en havssula
Flytten sammanföll med ett historiska stort inflöde av varmt vatten från Atlanten till Barents hav vilket ytterligare värmde upp det arktiska havet och tog med sig havssulornas bytesfisk.
Det är just flytten av framför allt sill och makrill som är orsaken till flytten enligt en studie som publicerades i tidningen “Polar research”. Forskarna menar att sulorna flyttat sig norrut i takt med att Barents hav värms upp och bytesfiskarna rör sig norrut. För lunnefåglarna har den här förändringen inneburit en krasch av både den norska och isländska populationerna.
LÄS ÄVEN: • Framgångsrik metod räddar lunnefåglar, som påverkas hårt av klimatförändringar
Havssulor har en av de längsta häckningsperioderna av alla sjöfåglar. Det tar nästan 4,5 månader från ägg till flygfärdig unge. Hur det fungerar med den korta arktiska sommaren återstår att se.
Källa: “On the polar edge: the status of the northern gannet (Morus bassanus) in the Barents Sea in 2015-16“