När 60-åriga Reidun Andersen kom körande med sin fyrhjuling på en enslig väg i norra Norge i början av veckan satt en ung havsörn på vägen. Den verkade inte kunna flyga och trots upprepade försök att få den att flytta på sig satt den kvar. När Reidun gick av sitt fordon för att försöka förmå den att akta på sig gick den istället till attack.
Havsörnen satte sina klor i benet och handen på Reidun och den vägrade släppa taget. Angreppet var väldigt smärtsamt och Reidun berättar själv att hon fick panik och fruktade för sitt liv. När hon fick tag på sin sko, som hade ramlat av, började hon slå havsörnen. Efter upprepade slag mot huvudet och kroppen dog den till slut, fortfarande med klorna fast i hennes ben och hand.
Reidun behandlades sedan av läkare och mår idag bra, men är fortfarande chockad av den unika händelsen. Enligt Alv Ottar Folkestad, som leder norska Projekt havsörn sedan 1974, har han aldrig hört talas om att en havsörn attackerar en människa så våldsamt. De kan gå i försvar, men normalt sett attackerar de inte, säger han till tidningen Fremover. Det troliga är att den oerfarna havsörnen kände sig hotad och av någon anledning inte lät sig skrämmas bort från platsen.
Alv Ottar Folkestad är också noga med att poängtera att han inte kritiserar Reidun Andersens agerande. Det var en extrem situation. Han har själv varit med om att havsörnar satt klorna i honom.
– Jag vet att det bara är att ta det lugnt så kommer den att släppa taget. Det var inte lätt för Reidun Andersen att veta. När man hamnar i en sådan situation blir man naturligtvis också förskräckt och rädd. Då är det svårt att tänka att havsörnen nog släpper taget bara jag är lugn och väntar. Ju mer man kämpar i en sådan situation desto hårdare sätter den sig fast.
Till alla tidningar, radiostationer och tv-program som hört av sig till Alv Ottar Folketsad har han också upprepat att han hoppas att folk inte ska vara rädda för havsörnar, men om man observerar en fågel som verkar skadad bör man visa nödvändig respekt eftersom en havsörn kan försvara sig effektivt.
I Sverige kan man kontakta Katastrofhjälp Fåglar och Vilt om man hittar en skadad rovfågel.
Läs mer:
• Fler artiklar om havsörnar.
Källa: Fremover