Hårt kritiserad och internationellt uppmärksammad vargjakt inledd i Sverige
Vargjakten 2025 har inletts och redan första dygnet sköts nio vargar.
Den 2 januari inleddes licensjakten på varg i Sverige efter att Länsstyrelserna beslutat att sammanlagt 30 vargar får skjutas i Sverige. Det innebär att ungefär 8 procent av Sveriges återstående vargpopulation på 375 individer får dödas i jakten som pågår till den 15 februari. Redan under första dygnet sköts 9 vargar varav 4 i Örebro.
Flera naturföreningar uttrycker sig kritiskt till jakten. Svenska rovdjursföreningen samlar in pengar till juridisk hjälp för att driva vargfrågan i EU. Naturskyddsföreningen tycker att jakten är sorglig och bidrar till Sveriges försämrade miljörykte, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen:
– Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakten på varg. Det borde vara självklart att vi inte kan ha en allmän jakt på fridlysta och starkt hotade rovdjur. Vi är oroade. Vargstammen är i en svår situation på grund av illegal jakt och problem med inavel. Trots det ska nu en vargjakt genomföras. Det är sorgligt och bidrar till Sveriges allt sämre miljörykte internationellt. De skador som sker är förstås alltid tragiska, men det finns förebyggande åtgärder som fungerar.
“Främja samexistens istället för jakt”
WWF anser att jakten är fel väg framåt och vill istället se åtgärder som främjar samexistens.
– I stället för att bara skjuta vargar bör vi fokusera mer på att stärka och utveckla förebyggande åtgärder för att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar samexistens mellan människor och rovdjur. Att endast minska antalet vargar löser inga problem i sig, säger Benny Gäfvert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF.
Den svenska jakten på varg uppmärksammades även av The Guardian som skriver om hur den svenska regeringen vill att 170 vargar ska räcka för att populationen ska anses ha gynnsam bevarandestatus. En siffra som mötts av hård kritik. Benny Gäfvert på WWF igen:
– Frågan om referensvärden har utretts tidigare och det saknas vetenskaplig grund för en sänkning. Det riskerar inte bara att äventyra vargens långsiktiga överlevnad, utan även att dra Sverige inför EU-domstol eftersom Sverige kan bryta mot EUs regelverk.
Läs mer om vargar
Källor: Naturskyddsföreningen, WWF, Rovbase och The Guardian