Gå till innehållet

Hård kritik mot förslag om att försämra djur­skyddet för betesdjur

Regeringens utredare har idag lämnat över förslag på hur konkurrenskraften för svenska livsmedelsproducenter. Bland annat föreslås att beteskraven kan slopas och att antalet vargar minskar.

DN Debatt skriver utredaren Elisabeth Nilsson om de förslag som nu lämnas över till regeringen. Bland annat att antalet vargar “reduceras”, ersättning för rovdjursstängsel höjs och att skyddsjakt på dovhjort, kronhjort och rådjur ska få ske utan tillstånd från länsstyrelsen. Det föreslås också ökade investeringar och stöd till lantbrukare, samt “utvecklade” djurskyddsföreskrifter med minskat “antal ­bestämmelser på djurskyddsområdet”.

Det förslag som fått störst uppmärksamhet är dock att utredningen föreslår slopat beteskrav eftersom det “hämmar utvecklingen för svensk mjölkproduktion”.

– För att stärka konkurrenskraften föreslår utredningen därför att mjölkproducenter med kor i lösdrift själva ska få bestämma när och om deras djur ska vistas på bete, skriver Elisabeth Nilsson på DN Debatt.

Starkt motstånd

Förslaget har fått hård kritik under utredningens gång. Sveriges miljö- och djurföreningar har tillsammans med bland andra flera konsumentföreningar och Sveriges Veterinärförbund lanserat kampanjsidan jagvillbeta.nu som på kort tid samlade in 40 000 namnunderskrifter.

– Att vi år 2024 ska behöva försvara mjölkkornas rätt att få komma ut och beta på sommaren är absurt. Låt kor få vara kor. Alla som sett ett kosläpp förstår att mjölkkor uppskattar att komma ut och beta efter en lång vinter i kostallet, säger Jenny Jewert, jordbruksexpert på Världsnaturfonden WWF.    

Svenska World Animal Protections generalsekreterare Roger Pettersson satt med som en av experterna i utredningen och han är mycket kritisk till förslagen, Han anser att de kan få allvarliga konsekvenser för djurens välfärd.

– Forskningen är kristallklar om att bete är viktigt för kor. Utevistelsen ger dem större möjlighet att bete sig naturligt, påverkar deras välfärd och hälsa positivt och forskningen visar också att sommarmånaderna på bete är bra för kornas välfärd under den tid de är inomhus, säger Roger Pettersson och fortsätter:

– Jag räknar med att många av dem som kommer att yttra sig över utredningens förslag står på vår sida, inte minst djurskyddsforskarna. Landsbygdsminister Peter Kullgren har nyligen sagt att han vill att kor ska få komma ut på bete och även Liberalerna har markerat att de vill slå vakt om betesrätten. Förhoppningsvis innebär det här att regeringen inte går på utredarens linje att urholka betesrätten.

Källor: World Animal Protection, WWF och DN Debatt

Mer att läsa