Gå till innehållet

Här försvann sju meter strand på ett år

Klimatförändringarna får stränder på flera håll i världen att erodera och takten går snabbare än forskare förutspått.

I Montrose i Skottland pågår en kraftig kusterosion. Sandstränderna försvinner ut i havet och vattnet kommer allt närmare bebyggelse. I en rapport från 2021 förutspåddes att stranden skulle minska med 120 meter på 40 år. Men snittet på tre meter per år fick en rejäl justering i fjol när rekordstora stormar fick stranden att erodera hela sju meter och en strandpromenad förstördes.

Takten kan komma att öka ytterligare i framtiden på grund av klimatförändringarna och även områdets golfbana har tvingats flytta och byggas om åtskilliga gånger för att anpassas efter erosionen.

David Wood, som leder Montrose kommunfullmäktiges arbete med kusterosion, säger till The Guardian:

– Jag är född och uppvuxen i Montrose och jag tror inte att någon av oss kan minnas något som liknar den nivå av stormar som vi hade [förra säsongen]. Var dessa 100-årsstormar? Kommer nästa dröja ytterligare 100 år? Förmodligen inte. Detta är klimatförändringar.

I kampen mot erosionen byggs skyddsvallar, men betydligt mer skulle behöva göras för att skydda bostäder längs kusten. Det beräknas kosta minst 2 miljoner pund och den skotska regeringen har meddelat att de bidrar med 440 000 pund.

Även Skåne är hårt drabbat

Det är inte bara i Skottland som stranderosion är ett ökande problem. Skåne drabbades hårt efter stormen Babet hösten 2023. Hundratals kilometer längs Skånes kust drabbades och nästan hela Skånes syd- och ostkust fick se sin marknivå sjunka med 75 centimeter eller mer på grund av stranderosionen. Detta enligt en kartläggning från Statens geotekniska institut, SGI, som SVT tagit del av.

– Det här är en av de värsta erosionshändelserna på mycket lång tid i södra Sverige. Jag har aldrig sett så omfattande erosionsskador på så många ställen samtidigt, sa Sebastian Bokhari Irminger, specialist på kusthydraulik vid SGI, som var på plats och undersökte skadorna längs kusten.

Källa: The Guardian

Mer att läsa