Nu är det avgjort vilka av de nio kandidaterna som utsetts till Årets miljöhjältar av WWF. De tre kategoriernas vinnare är: Årets unga miljöhjälte: Greta Thunberg, Magnus Carlson vinner klimatkategorin och Pella Thiel kategorin för biologisk mångfald.
Kriterierna för att utses till Årets miljöhjälte är enligt WWF att personen under året visat mod att gå mot strömmen, åstadkommit något nyskapande med potential att göra väsentlig skillnad för miljön, varit ett föredöme och inspiration för andra och insatsen ska huvudsakligen ha skett utanför arbetstid – på frivillig basis.
Vinnaren av biologisk mångfaldskategorin, Pella Thiel, kämpar för att naturen ska ges rättigheter, samt för att öka förståelsen för naturen. Hon har bland annat startat organisationen End Ecocide Sweden – ett svenskt nätverk som arbetar för en internationell lagstiftning mot ekocid. Det vill säga omfattande skada på ekosystem.
Juryns motivering:
“Med en tydlig röst för eldsjälen och debattören Pella Thiel naturens viktiga talan. På ett tydligt och medryckande sätt sprider hon budskapet om naturens självklara rättigheter. Med outtröttlig energi arbetar hon för en internationell lagstiftning mot miljöförstöring och för hela jordens biologiska mångfald. Hennes röst för naturen når över alla gränser hela vägen till FNs innersta hjärta.”
– Naturens rättigheter är en idé med existentiella dimensioner. Och det behövs i vår tid, när vi människor måste förstå att världen är levande och vi är en del av den. Naturens rättigheter vinner mark snabbt i världen och den här utmärkelsen är betydelsefull för hela rörelsen. Den omfattar ju alla från jurister till aktivister och även grupper som exempelvis urfolk och kyrkor, säger Pella Thiel.
Sångaren Magnus Carlson (Weeping Willows) har engagerat sig i miljö- och klimatfrågor genom att sprida hur man lever klimatsmart till en stor målgrupp. Han utsågs till Årets miljöhjälte i klimatkategorin.
Juryns motivering:
“Magnus Carlson lever som han lär och är en aktiv och hängiven miljöhjälte som framgångsrikt sprider budskapet om hur man kan leva mer hållbart och skapa en klimatsmart framtid. Med klar stämma framför han sitt budskap både från scen och i media och når långt bortom konsertgolv och sångtexter. Magnus har en beundransvärd förmåga att på ett självklart sätt nå ut till en stor målgrupp och är en värdig ambassadör för både ökad biologisk mångfald och ett bättre klimat.”
– Det här är, för mig, ett verkligt fint bevis på att det jag försöker göra för att öka intresset och kunskapen kring miljö- och klimatfrågorna verkligen syns och gör skillnad. Jag jobbar just nu med flera nya stora projekt med fokus på de frågorna. Att få ett sådant här pris gör att det arbetet känns ännu mer inspirerande, säger Magnus Carlson.
Greta Thunberg utses till Årets unga miljöhjälte med följande motivering: “Greta Thunberg är unik. Likt ingen annan tidigare har hon satt klimathotet på agendan för en hel värld. Med saklighet och tydlighet har hon fått unga som gamla – och alla däremellan – att förstå att vi måste agera nu för att skapa ett framtida hållbart samhälle. Gretas ensamma skolstrejk har utvecklats till en världsomspännande och engagerande klimatrörelse för unga och nått ända till FN på bara ett år. Greta – om inte nu, så när?! Greta är ung nog att förändra världen med sitt beundransvärda engagemang.”
Eftersom Greta Thunberg fortfarande är på andra sidan Atlanten kommer två representanter från rörelsen Fridays For Future ta emot priset av kung Carl XVI Gustaf för Gretas räkning.
– Tack för att ni ser vikten av att lyfta ungdomarnas röster om klimatkrisen. Nu använder vi den så gott vi kan och kräver att våra politiker och makthavare lyssnar på klimatforskningen och agerar nu. För det är vår framtid det gäller. Miljontals påverkas redan idag, skriver Fridays for Future som kommentar till priset.
Läs även:
• Årets miljöhjälte 2018: Vinnarna är…
• Årets miljöhjältar 2017: artisten Malena Ernman och biologen Rebecka Le Moine