Studierna som visar att vi mår bra av att vistas i naturen är många vid det här laget. Faktum är att det kan räcka med tio minuter i skogen för att vi ska minska stressnivåerna. Det är en av anledningarna till att Bosse Rosén arrangerar SM i stubbsittning.
– Många är stressade idag. Naturen också. En viktig orsak är att vi tappat kontakten med vår naturliga miljö, säger han.
30 minuter på en stubbe för Moder jord
Den 22 april, på Moder Jords dag, uppmanar han allmänheten att viga 30 minuter av dagen åt att sitta still i naturen. Förutom att minska stressnivåerna tror Bosse att det kan få oss att komma lite närmre naturen.
– Det ger en ökad känsla av samhörighet med resten av naturen. Något världen och människor verkligen behöver idag.
Sist men inte minst ger det chans till fina naturupplevelser. Efter att ha suttit stilla i naturen en stund ökar chansen att fåglar, insekter och andra djur ska vänja sig vid din närvaro och bli lite mindre rädda för dig.
Även digital sändning
SM i stubbsittning har arrangerats från och till sedan 2017. I år blir det även en sändas live via Zoom.
Vad kommer ske under livesändningen?
– Deltagarna kommer att vara “tillsammans” med andra fast på olika håll. En väldigt speciell upplevelse. Jag bjuder på en guidad “nervärmning”. Sen kopplar vi bort bild och ljud och deltagaren är ensam med sin upplevelse i en halvtimme innan vi gör en kort återsamling och avslutning.
Hur ser det ut där du kommer sitta?
– Jag kommer vara på mitt “hemmaberg” i Tyresö söder om Stockholm. Det är ett litet naturområde precis där jag bor, med hällmarkstallskog, omväxlande med blandskog med blåbärs- och lingonris. Men det går bra att ta sin stubbsittning i en park, vid en sjö eller kanske till och med på tomten om du har naturtomt. Det är en fördel om det är ett ställe du kan återvända till ofta. Då får du bäst effekt, förklarar Bosse Rosén.
Läs mer om naturens påverkan på folkhälsan
- Trots forskning om positiva effekter – barns tillgång till natur krymper
- Naturbaserade lösningar fungerar och ger positiva sidoeffekter
- Vi trivs bäst bland gamla träd
- Fågelupplevelser kan förbättra vårt mående i flera timmar
- Att ägna sig åt växter förbättrar välmåendet
- Grönare städer kan rädda tiotusentals liv
- Att bo nära grönområden minskar risken för stroke
- Biologisk mångfald i närmiljön viktigt för välmående