Om människor som ofta rör sig i vatten där det sker hajattacker använder sig av prylar som skickar ut elpulser, skulle det enligt en ny studie både skydda människor och rädda hajar.
Prylarna har funnits på marknaden ett tag. Enligt studier som gjorts är deras effektivitet egentligen medelmåttig och det varierar kraftigt mellan olika modeller. I tidskriften Royal Society Open Science skriver forskare att en av dessa prylar som ska verka avskräckande på hajar var effektiv i 56 procent av fallen. Studien gjordes under något artificiella förutsättningar genom att locka hajar med beten till surfbrädor.
En av forskarna bakom studien, Corey Bradshaw, vid Flinders University, menar att även om testerna inte gjordes med människor så kan “hajavskräckarna” vara något mer effektiva i verkligheten och då kunna avstyra hajar i uppemot 60 procent av fallen. Det finns dessutom bättre versioner i handeln än den modellen som testades i studien.
Kan skydda människor och rädda hajar
Om prylarna, som i dagsläget kostar flera tusen kronor, skulle gå ner i pris så att fler använder dem skulle de kunna förhindra över 1 000 hajbett på människor enbart i Australien under de närmaste 50 åren. Med tanke på att hajattacker på människor ibland leder till att hajar dödas skulle det även rädda livet på åtskilliga hajar.
De senaste 120 åren har det skett knappt 1 000 hajattacker mot människor i Australien. Enligt internationell statistik från International Shark Attack File räknades över 40 procent av attackerna mot människor under 2020 vara provocerade. Det kan till exempel röra sig om personer som följt efter och försökt röra vid hajar, som fiskar med harpun, som försökt mata hajar eller personer som försökt få loss hajar från fisknät.
Ungefär 100 hajattacker mot människor per år i hela världen kan jämföras med att ungefär 100 miljoner hajar varje år fiskas för sina hajfenor. På bara fem år har andelen akut hotade broskfiskar ökat med 172 procent och andelen starkt hotade har ökat med 126 procent. 19 procent av världens hajar kommer troligen utrotas under de kommande 100 åren. Om alla hajarter som idag är kategoriserade som ”sårbara”, ”hotade” och ”akut hotade” på den internationella rödlistan skulle utrotas så skulle det innebära att vi förlorar 62 procent av alla hajarter.
Källor: EurekaAlerts och PeerJ