Från ödelagd till helt uppbyggd på tre år – tack vare stillahavsrävhajar. Det är, något tillspetsat, ön Malapascuas nutidshistoria.
När tyfonen Haiyan drabbade Sydostasien i november 2013 var det en av de största och allra starkaste tropiska cykloner som någonsin observerats. Den svepte med sig hus och bilar och förstörde hela städer i Filippinerna. Tusentals människor dödades och många fler fick svårt att överleva när deras hem och försörjningsmöjligheter förstörts.
Den lilla ön Malapascua drabbades extra hårt. De förlorade mängder av hus, fiskebåtar krossades och de förlorade all el och kommunikation. Framtiden såg väldigt mörk ut för öns befolkning.
LÄS ÄVEN: • Ny global strategi för att rädda hajar och rockor
Men en sak fanns kvar – stillahavsrävhajarna. I gryningen fortsatte de även efter tyfonen att komma nära stränderna vid Malapascua för att utnyttja de blå putsarfiskarnas tjänster. Hajarna har externa parasiter som putsarfiskarna käkar. Dessutom finns det gott om sardiner i närheten som hajarna kan äta.
Det här området har varit populärt bland dykare sedan 1999 och naturturismen i området är framgångsrik. Bara någon vecka efter att tyfonen slog till mot ön var turistnäringen igång igen och enligt Anna Oposa, medgrundare av Save Philippine Seas har hajarna varit otroligt betydelsefulla för att hjälpa ön att återhämta sig från tyfonen Haiyan. Inte bara för att turismen kom igång igen så fort och gav samhället livsnödvändiga intäkter utan också för att hajarna gjort området så populärt att det strömmade in hjälp från tidigare gäster.
LÄS ÄVEN: • Hajar allt mer värdefulla levande med ökande hajturism
Nu, efter bara tre år, är förödelsen i området i stort sett borta. Befolkningen får en majoritet av sina inkomster från hajarna och turisterna har skapat möjligheter för husen att byggas upp igen (nu stabilare än tidigare), skolan är åter på plats och affärerna har återvänt.
– Det är otroligt hur mycket stillahavsrävhajarna betyder för befolkningen. När man går runt i staden ser man hajarna i målningar, väggmålningar och på skyltar utanför varje dykaffär, säger Anna Oposa.
Tidigare jagades hajarna i området för att sälja deras fenor till marknader i Hong Kong, men nu inser de flesta fiskare att hajarna har ett väldigt stort värde för området. Befolkningen har även börjat patrullera på havet för att se till att inget tjuvfiske sker. Det illegala fisket är fortfarande ett hot mot stillahavsrävhajarna (och andra hajar i världen).
Källa: BBC