Även om efterfrågan på hajfenor har minskat i Kina på sistone är hajar fortfarande hotade av många anledningar. Bland annat för att världens hav är överfiskade och för att de förökar sig långsamt och därmed är extra känsliga för populationsminskningar. Även rent ekonomiskt är detta dåliga nyheter för mänskligheten – ekoturism baserad på hajar är nämligen mycket lönsamt.
I maj 2013 publicerades en studie av några forskare som visade att intäkterna från hajfiske uppgick till 4,4 miljarder kronor årligen, men intäkterna minskar sedan tio år tillbaka. Hajturism drar årligen in 2,1 miljarder kronor och inom 20 år finns potential att öka intäkterna till hela 5,5 miljarder kronor. Bara valhajturismen på Maldiverna ger intäkter på 140 miljoner kronor årligen enligt en ny studie.
Störst är för närvarande hajturismen i USA med ett värde av 1,3 miljarder kronor. Bland annat på grund av fler lättsedda vithajar på östkusten.
Världsnaturfonden WWF har sedan 1998 jobbat med att skapa en marknad för valturism i Filippinerna och har omvandlat den sömniga staden Donsol till en av områdets rikaste tack vare turister som vill simma med valhajar i området. En verksamhet som nu ger intäkter på ungefär 35 miljoner kronor om året. Staden är “det perfekta exemplet på hur förvaltade resurser kan generera intäkter”, enligt Gregg Yan, på WWF i Filippinerna.
Precis som i de flesta lönsamma verksamheter finns det även inom hajturism oseriösa aktörer och Gregg Yan ger rådet att dyka i områden där det satsas på miljövård och bevarande av hajarna. Gärna där det i kostnaden ingår skatter eller avgifter som går till den lokala ekonomin och bevarande av hajarna i området. Det rekommenderas också att du innan en bokning frågar företaget hur de arbetar med bevarande.
Källa: Smithsonian magazine