Gymnasieutbildning i naturvård på gång
Den som vill jobba med att återställa och återskapa natur kan snart gå en gymnasieutbildning i ämnet.
Initiativet till utbildningen togs för flera år sedan av Havs- och vattenmyndigheten (HaV). De ansåg att det råder brist på kunniga maskinförare, arbetsledare och inventerare till olika typer av naturvårdsåtgärder kopplat till både återställning av skogsmarker och vattenmiljöer som våtmarker och fiskvägar.
– Vi gav länsstyrelsen i Dalarna ett uppdrag att göra en förstudie för några år sedan. Den gick ut på att undersöka möjligheten till en introduktionskurs för maskinarbeten i vatten vid restaureringar. Därefter har dialogen och arbetet rullat på bra, säger Erik Årnfelt, utredare vid HaV:s avdelning för vattenresursförvaltning.
Stort behov och intresse
Testet föll väl ut och Älvdalens utbildningscentrum har nu skickat in en ansökan till Skolverket. Om allt går som det ska startas utbildningen hösten 2026.
– Den nya utbildningen blir en bred naturvårdsutbildning med spets mot återställningsarbeten i strömmande vatten. Det finns stor brist på grävmaskinförare som också har kompetens inom biologisk återställning. Under förstudien har vi sett att det till och med resulterat i inställda projekt. Det finns alltså ett verkligt behov. Vi har också gjort en undersökning som visar att det finns ett stort intresse bland högstadieelever att arbeta praktiskt med biologisk restaurering, vilket är glädjande, säger Anneli Gunnars, VD på Älvdalens utbildningscentrum.
Utbildningen tas fram i samarbete med företag och organisationer i branschen och innehåller bland annat maskinkunskaper, manuella arbeten och teori och praktiskt naturvårdsarbete i verkliga projekt.
Källor: Havs- och vattenmyndigheten och Älvdalens Utbildningscentrum