Grönlands isar smälter varje år, men i år är det extremt. Det börjar närma sig rekordet från 2012 då i stort sett hela istäcket påverkades av smältning för första gången någonsin. På enbart en dag i mitten av juni 2019 smälte två miljarder ton is. Det motsvarar vikten av tolv miljoner blåvalar.
Issmältningen 2019 började rekordtidigt, vilket kan leda till att extra mycket is även smälter senare under säsongen. När allt mindre is och snö finns kvar över Grönland leder det också till att solens strålar inte reflekteras tillbaka lika bra längre (den så kallade albedo-effekten). Flera forskare som CNN pratat med talar nu om att 2019 kan bli ett nytt rekordår för issmältningen på Grönland.
LÄS ÄVEN: • Antarktis is smälter sex gånger snabbare än på 80-talet
Anledningen till den höga avsmältningen är ett ovanligt långvarigt högtryck som parkerat sig över Grönland.
Kraftigare avsmältning än normalt har skett tidigare, exempelvis åren 2012, 2010 och 2007, men innan 2000-talet var fenomenet okänt.
LÄS ÄVEN: • Enormt istäcke i Ryssland smälter extremt och oväntat snabbt
– Vi har sett flera stora smältsäsonger, från och med 2007, som slog det tidigare rekordet. Vi såg inte något sådant här före slutet av 1990-talet. Om dessa extrema smältsäsonger blir det nya normala kan det få betydande konsekvenser runt om i världen, särskilt för havsnivåhöjningen. Grönland har bidragit i allt högre grad till den globala havsnivåhöjningen under de senaste två decennierna och det beror till stor del på issmältning från ytan och avrinning, säger Thomas Mote, forskare vid University of Georgia, till CNN.
Det är inte bara på Grönland som issmältningen går fort nu. Vi har det senaste halvåret skrivit om hur ett enormt istäcke i Ryssland smälter extremt och oväntat snabbt, samt att Antarktis is smälter sex gånger snabbare än på 80-talet.
Källa: CNN