Grodor och paddor bättre än något annat djur på att se färg i mörker
Forskning från bland annat Lunds universitet har visat att grodor och paddor tycks ha bättre mörkerseende än något annat djur. Även när vi människor inte ser någonting alls uppfattar de färger.
Deras goda färgseende beror på att syncellerna är speciella. De flesta ryggradsdjur har både tappar och stavar för att se ljus. Tapparna gör att vi kan se färg, men för människor slutar tapparna fungera när ljuset blir för dåligt. Då uppfattar vi bara kontraster mellan ljus och mörker, tack vare ögats andra synceller – stavarna. Paddor och grodor har stavar med två olika känsligheter och resultatet från forskningen överraskade.
– Det är helt fantastiskt att dessa djur faktiskt kan se i färg när det är riktigt mörkt, det vill säga ända ner till den absoluta tröskeln av synsystemet. Det var oväntade resultat, säger biologiprofessor Almut Kelber på Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet.
Forskningen utfördes på grodor och paddor som placerades i totalt mörker och som använde sitt känsliga seende för att hitta ut. I ett annat försök visades att de även använder färgseendet för att välja mat när ljuset är väldigt svagt. Däremot är färgseendet inte så viktigt vid val av partner.
Grodor och paddor är inte de enda djur med bra färgseende i mörker, men den nya studien ger stöd för teorin om vad det beror på.
– Vi har tidigare kunnat visa att även nattfjärilar och geckoödlor kan se färg i sämre ljusförhållanden än människan. Men grodor har uppenbarligen en unik förmåga att se färger i mörker, säger Almut Kelber.
Den aktuella studien har gjorts i samarbete med forskare från Helsingfors i Finland och Vladivostok i Ryssland och resultaten publiceras i tidskriften Philosophical Transactions of the Royal Society.
Källor: Lunds Universitet och Science Daily