Grodans överlevnadsstrategi; bajsa inte där du leker
Den lilla trädgrodan överlever sin första tid genom att inte bajsa.
På öarna Ishigaki och Iriomote i Japan lever trädgrodan Kurixalus eiffingeri. Den är så liten att den lever sin första tid i små vattensamlingar i exempelvis håligheter i träd och stubbar. Men så små vatten riskerar att lätt bli giftiga av grodornas egen avföring som innehåller ammoniak.
Nu har forskare vid Nagoya University i Japan upptäckt att grodorna utvecklat två metoder för att klara av detta dilemma; dels är de extra tåliga mot ammoniak för att vara groddjur och dels bajsar de helt enkelt inte under sina första månader i livet. På så sätt blir halterna lägre i de begränsade vattensamlingarna och grodorna får lättare att klara sig.
Kan vara viktig kunskap för bevarande
Forskarstudenten Bun Ito, som gjorde studien tillsammans med professor Yasukazu Okada, anser att resultaten kan få viktiga konsekvenser för bevarandet av arter:
– Upptäckten av grodor som framgångsrikt har anpassat sig till den unika miljön avslöjar ett ekosystem som är mer komplext än vad vi ursprungligen föreställde oss i dessa små vattenhål. För att skydda den biologiska mångfalden är det nödvändigt att bevara dessa mikrohabitat.
Grodorna är inte de enda djuren som utvecklat denna strategi. Den hittas även hos vissa arter bin och myror som behåller avföringen i sina tarmar för att hålla sina bon rena.
Källor: Nagoya University och Ecology