Grekland först med förbud mot bottentrålning i marina reservat
Man skulle kunna tro att det var självklart att inte bottentrålning är tillåtet i marina reservat, men faktum är att Grekland är första landet i Europa med ett totalt förbud. I Sverige bottentrålas det 20 000 timmar om året i skyddade områden.
I samband med Our Ocean-konferensen i Grekland i veckan meddelade landet att de inrättat två nya marina nationalparker. Det innebär att landet nu skyddar en tredjedel av sitt territorialvatten och arter som kaskelotval, strimmig delfin och den internationellt rödlistade munksälen får därmed förbättrad chans att klara sig.
Skyddet är inte heller enbart på pappret, som är fallet i många andra länder. Grekland har nämligen också passat på att förbjuda all bottentrålning i sina marina reservat (“senast 2030”) och nationalparker (senast 2026).
Förbuden ska efterföljas med ett modernt övervakningssystem med drönare.
Bottentrålning i nästan alla skyddade områden i Europa
Att den väldigt skadliga fiskemetoden bottentrålning är förbjuden i skyddade områden låter kanske som en självklarhet, men en ny rapport avslöjar att det sker bottentrålning i hela 90 procent av Europas marina Natura2000-områden. Enbart i Sverige bottentrålades det över 183 000 timmar i “skyddade” områden under åren 2015-2023. Det motsvarar ungefär 20 000 timmar om året eller 385 fisketimmar per vecka, året om.
För närvarande är bara 7-8 procent av världens havsområden skyddade. Men då räknas även områden där fiske är tillåtet. Enbart 3 procent anses “helt” eller “mycket” skyddat. Detta trots att studier visat att skyddade havsområden är avgörande för klimatet och att marina reservat med fiskeförbud gynnar fiske i närområdet.
Källa: The Guardian