Greenpeace slår tillbaka mot oljebolags stämningar
Kan EU:s nya SLAPP-direktiv för att ”stoppa företags strategiska rättsprocesser för att hindra offentlig debatt” hjälpa miljöorganisationer mot oljebolagens försök att stämma dem till tystnad?
![Protester mot Dakota Access Pipeline.](https://media.arto.se/app/uploads/sites/6/2025/02/12015813/3840px-dakota-access-pipeline-protesters-against-donald-trump-31619797533.jpg?auto=format&crop=faces&facepad=10&fit=crop&q=50&w=1060&h=706)
Protester mot Dakota Access Pipeline.
Kampen mellan Greenpeace och oljebolaget Energy Transfer (ET) har pågått i många år. 2017 försökte ET stämma Greenpeace för protesterna mot företagets Dakota Access Pipeline som skulle gå rakt igenom känslig natur och ursprungsfolks land. ET åberopade en så kallad RICO-lag mot Greenpeace, som är utformad för att åtala maffiaverksamhet, men fallet avfärdades då domaren konstaterade att bevisen låg “långt ifrån” vad som krävdes för att fastställa en RICO-organisation.
ET lämnade direkt in ett nytt fall med liknande argument i en delstatsdomstol i North Dakota, men den här gången med anklagelser om förtal, konspiration och andra skadeståndsanspråk på sammanlagt 300 miljoner dollar. Juryrättegången är planerad att börja den 24 februari. Rättegången riskerar att tvinga Greenpeace International i konkurs.
Anti-SLAPP ska skydda mot företag som stämmer till tystnad
Men nu har Greenpeace International i Nederländerna valt en ny strategi – att testa EU:s anti-SLAPP-direktiv. En SLAPP-stämning är ett försök att begrava ideella organisationer och aktivister i juridiska kostnader, driva dem mot konkurs och i slutändan tysta oppositionen. Greenpeace vill få ersättning för alla skador och kostnader som drabbat organisationen till följd av oljebolagets upprepade stämningar med krav på hundratals miljoner dollar mot både Greenpeace International och Greenpeace i USA.
– Energy Transfers stämning på 300 miljoner US-dollar mot Greenpeace International enbart för att vi undertecknat ett öppet brev tillsammans med över 500 andra, är ett av de mest uppenbara exemplen på en SLAPP i världen. Det gör det till ett utmärkt test av EU:s nya direktiv mot SLAPP. Skulle vi vinna blir det en seger för det civila samhället i EU och även visa vägen för hur man kan hantera SLAPP-fenomenet även på andra håll, säger Daniel Simons, Senior Legal Counsel på Greenpeace International.
Allt vanligare med SLAPP-stämningar
I ett EU-direktiv som antogs 2024, ska organisationer baserade i EU skyddas mot SLAPP-stämningar utanför EU och ger dem dessutom rätt till kompensation. Det är ett viktigt skydd eftersom fossilindustrin använder sig av allt mer SLAPP-stämningar. En rapport som släpptes nyligen hittade fler än 1 049 dokumenterade SLAPP-stämningar i Europa under perioden 2010–2023. Oljebolag som Shell, Total och ENI har också lämnat in SLAPP-stämningar mot Greenpeace-organisationer under de senaste åren, men Shells och Totals försök har misslyckats.
– Detta fall markerar en avgörande vändpunkt i kampen mot SLAPP-rättegångar. Alltför länge har mäktiga företag missbrukat rättssystemet för att tysta kritiker och tömma civilsamhällets organisationer på deras resurser. Genom att åberopa EU:s anti-SLAPP-direktiv försvarar sig Greenpeace International, samtidigt som det skapar ett prejudikat som kan skydda aktivister, journalister och opinionsbildare överallt. En seger här skulle sända en kraftfull signal om att SLAPP-rättegångar inte längre kommer att tolereras och att de som missbrukar rättssystemet kommer att hållas ansvariga, säger Emma Bergmans, från Coalition Against SLAPPs in Europe (CASE) och Free Press Unlimited.
Källa: Greenpeace