Gå till innehållet

Gibboner kommunicerar med dans

Gibbon-honor kan ägna sig åt en form av rytmisk dans och nu har forskare analyserat när och i vilket sammanhang den används.

Det är enbart könsmogna gibbon-honor som ägnar sig åt det ryckiga, rytmiska rörelsemönster, som påminner en hel del om dans (se video längre ned i artikeln). Ett internationellt forskarlag har nu analyserat filmer på dessa danser och presenterat sina slutsatser i den vetenskapliga tidskriften Primates.

– Vår undersökning av videomaterial från olika djurparker och räddningscenter visar att alla arter av gibboner utför dessa danser. De representerar en vanlig och avsiktlig form av visuell kommunikation, säger huvudförfattaren Camille Coye från Institut Jean Nicod i Paris.

Håller koll på publiken

Anledningen till att de anser att dansen är avsiktlig är att gibbonerna ofta kontrollerar om “publiken” är uppmärksam. Ofta består publiken av könsmogna hanar.

– Inom arterna används danserna uppenbarligen främst för att få till stånd en kopulation, men de förekommer också i en rad olika situationer som har att göra med icke-sexuell upphetsning eller frustration och är också ofta riktade mot människor när de uppträder i fångenskap i djurparker, säger Pritty Patel-Grosz från Universitetet i Oslo i Norge.

Olika individer har olika komplexa rörelser i sina danser och det verkar vara en medfödd förmåga. Däremot är dansen inte förknippad med musik, även om den kan verka rytmisk.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Källor: Heinrich-Heine University Duesseldorf och Primates

Mer att läsa