Regeringarna i Ghana och på Elfenbenskusten vill sätta ett omedelbart stopp för all olaglig avverkning av regnskog för odling av kakao, enligt The Guardian. Den olagligt odlade kakaon har sålts till storföretag som Mars, Nestle, Hershey’s, Cadbury och Godiva och finns i chokladen som säljs i europeiska butiker.
Ländernas regeringar vill att chokladindustrin betalar för att restaurera den regnskog som har förstörts och ser till att skog återplanteras. Något som chokladföretagen ännu inte har gått med på.
LÄS ÄVEN: • Nationalparker skövlas för illegala kakao-odlingar till kända märken
Regnskog med höga naturvärden i nationalparker och reservat har skövlats under en längre tid i Ghana och Elfenbenskusten. Nu finns mest spillror av regnskog kvar i båda länderna. Det avslöjades tidigare i år genom rapporten Chocolate’s Dark Secret från miljöorganisationen Mighty Earth. I rapporten framgår att korrupta tjänstemän på myndigheter, vars jobb har varit att skydda ländernas nationalparker, har mottagit mutor för att låta småskaliga bönder hugga ned skogen och odla kakao. Kakaon har sedan köpts upp av mellanhänder som har sålt den vidare till uppköpare som Cargill. De har sedan sålt kakaon vidare till exempelvis Mars, Cadbury och Nestlé.
Men regeringarnas åtgärder för att stoppa den olagliga skövlingen kommer inte att lyckas om inte kakaoproducenterna själva hjälper till med investeringar för en hållbar produktion, enligt Mighty Earth. För det är i chokladindustrin pengarna finns och inte hos ländernas regeringar.
Elfenbenskustens regering vill att varje chokladföretag tar ansvar för ett antal förstörda regnskogar och restaurerar dem. Sen att kakaoodling förekommer i själva skogen under träden. Det är ett mer hållbart sätt att odla kakao på.
Förutom att den biologiska mångfalden som fanns i regnskogarna försvinner och djur som orangutanger, schimpanser, leoparder, flodhästar och elefanter minskar i antal på grund av skövlingen, så påverkas klimatet både globalt och lokalt. Det blir betydligt mindre regn när träd huggs ned, enligt forskning. Om avverkningen fortgår så kommer det snart att vara omöjligt att odla kakao överhuvudtaget, enligt klimatforskare, eftersom nederbörden påverkas så starkt.
Även de människor som arbetar med kakaon exploateras för att företagen ska kunna sälja stora mängder av billig choklad. Kakaoodlarna på Elfenbenskusten och i Ghana får i snitt cirka 6:50 kr per dag, (80 cents USD), och arbetar i en farlig arbetsmiljö. Långa arbetsdagar och barnarbete är vanligt.
Källa: The Guardian